Kooperativní RPG Haven ukazuje život milenců na opuštěné planetě
zdroj: tisková zpráva

Kooperativní RPG Haven ukazuje život milenců na opuštěné planetě

10. 7. 2019 10:25 | Video | autor: Šárka Tmějová |

Tvůrci Furi, The Game Bakers, na začátku roku oznámili RPG pro dva hráče o milenecké dvojici mimo civilizaci. Matně si pamatuju, že mě spíš než popis Haven nadchl krátký trailer, a teď přichází na řadu jeho delší verze. V ní autoři předvádí důraz na příběh, ale taky rozkošné poletování po planetě i klasické JRPG souboje, kde ale můžete zajímavě taktizovat díky řetězení a načasování útoků. Dva jsou totiž víc než jeden.

Haven sami tvůrci popisují jako dojemný příběh dvou lidí, do kterých se zamilujete, když je budete provázet náročnými situacemi i jejich každodenním životem. Zároveň je to ale (J)RPG (ano, Japonsko je opravdu v závorce) s určitou inovací, protože hrajete za dvě postavy najednou. Ať už sami, nebo v doprovodu druhého hráče. Díky tomu můžete tvořit zajímavá komba – na příklad se koneckonců můžete podívat ve videu:

zdroj: Vlastní

Mix explorativní adventury a JRPG můžete prý v klidu odehrát sami, ale druhý hráč se může v lokálním coopu připojit kdykoliv a sdílet s vámi příběh i chvilky objevování. Haven se na jednu stranu může jevit jako oddechová záležitost, ale poznámky jako: „Jediné, na čem záleží, je zůstat spolu“ nebo „Ti dva utekli, jen aby nebyli rozdělení“ naznačují, že Yu a Kay rozhodně nejsou na líbánkách.

Haven zdroj: tisková zpráva

Přesto vás hra nechce stresovat a její tempo se možná trochu liší od toho, na co jste zvyklí. Jak co se týče boje, tak i v průzkumu podivně klidné planetky. Kreativní ředitel The Game Bakers, Emeric Thoa, k tomu napsal: „Příběh vyprávíme skrz každodenní činnosti Yu a Kaye. Vaří, jedí, spí, a vy to děláte s nimi. Dialogové volby ovlivní, kolik se toho o nich dozvíte, ale mohou mít i dlouhodobé následky.“

„Jejich život není vždycky pohádkový a nejde ani tak o samotné přežití. Soundtrack, který pro nás složil Danger, vyjadřuje celou škálu emocí: potěšení, když se probudíte do nádherného slunečného dne obklopení krásnou přírodou, ale i snový pocit toho, že jste ve vesmíru sami, nebo napětí, když po vás někdo jde.“

Haven zdroj: tisková zpráva

Haven má podle produktové stránky na Steamu vyjít někdy příští rok, kromě PC ještě na PlayStation 4 a Nintendo Switch. Na světlo se nejspíš brzo dostanou i další detaily, hratelné demo se totiž ukáže už na PAX West příští měsíc.

Nejnovější články