Kopaná ve stylu Sims - Football Manager 2018 zdůrazňuje společenské aspekty fotbalové kabiny
zdroj: tisková zpráva

Kopaná ve stylu Sims - Football Manager 2018 zdůrazňuje společenské aspekty fotbalové kabiny

30. 9. 2017 15:25 | Video | autor: Václav Pecháček |

Dát 15 vteřin záběrů ze hry až na konec čtyřminutového videa tvářícího se jako novinářská reportáž je docela drzý způsob, jak se pochlubit svým novým titulem, ale Sports Interactive si to nejspíš můžou dovolit – není to tak, že by za rohem čekal výrazný konkurent v oblasti simulace života fotbalového trenéra. A ono se to čekání vlastně docela vyplatilo, protože Football Manager 2018 nabízí několik velmi zajímavých novinek včetně jedné, která z vašeho týmu udělá něco jako miniaturní, milionářskou verzi Crusader Kings II.

Nový systém se jmenuje Dynamics a jeho úlohou je především simulace kabiny tak, aby bylo snazší předstírat, že vaši hráči jsou opravdoví lidé, nejen excelové řádky statistik. Každý tým bude mít své lídry i své outsidery a může se klidně stát, že nový přírůstek do týmu vůbec nezapadne, což na jeho morálku nebude mít zrovna pozitivní vliv.

Tím to ale nekončí. V rámci týmu se vytvoří různé sociální skupiny – třeba veteráni, kteří spolu kopou už desátou sezónu, nebo naopak mladíci, co dohromady prošli klubovou akademií či mládežnickými reprezentacemi. Další uskupení mohou vzniknout například tak, že do týmu přivedete pár Řeků nebo Brazilců, jindy se propojí hráči s určitým typem povahy. A když někoho naštvete, jeho kamarádi to tak nenechají. Když tedy budete šikanovat pouze ty největší chudáky bez přátel, co jsou i tak na pokraji deprese, nic zlého se nemůže stát.

zdroj: Archiv

Zní to jako skvělý přídavek, který by mohl výrazně oživit interakci s vašimi ovečkami. Rázem si budete muset vybrat mezi tím, zda prodáte vlivného, všemi oblíbeného, i když poněkud neschopného obránce, nebo zda se s jeho kiksy smíříte ve jménu zachování týmové morálky.

Výrazně méně se mi zamlouvá nová podoba taktické obrazovky. Při pohledu na ni mám pocit, jako bych se díval na Football Manager 2008, nikoli 2018. Aspoň že se dočkáme nových týmových rolí, dedikovaného zdravotního centra nebo hezčího zápasového enginu. Dopad posledního zmiňovaného vylepšení je zatím těžké posoudit na základě jediného záběru, ale je pravda, že Troy Deeney uklidil míč k tyči velice esteticky.

Osobně mě velice zajímá, jak bude vypadat nový systém skautování hráčů. Vypadá to, že mnohem větší prostor by měli získat datoví analytici, což by spolu s realističtějším chováním samotných skautů mělo proces hledání nových hráčů silně přiblížit tomu skutečnému. A jestli se to povede, bude to vynikající zpráva. Nekonečné prošťourávání sloupečků za sloupečky nejrůznějších čutálistů při zoufalém lovu nejčerstvější posily občas dokázalo být hodně únavné, a ještě jste velmi snadno mohli přehlédnout ideálního kandidáta.

Inu, forma videa nic moc, obsah za jedna. Football Manager 2018 se opět rýsuje v pozoruhodném světle, i když s nějakými hodnoceními bude lepší si počkat na sérii videí, která autoři plánují na říjen, anebo ještě lépe na samotnou recenzi. Ta se objeví někdy kolem data vydání, které bylo stanoveno na 10. listopadu.

Nejnovější články