Lákadlem krásné Way to the Woods jsou zvířata od Mijazakiho a město z The Last of Us
zdroj: tisková zpráva

Lákadlem krásné Way to the Woods jsou zvířata od Mijazakiho a město z The Last of Us

6. 3. 2018 11:35 | Video | autor: Václav Pecháček |

Přestože o sobě tvrdí, že už je starý muž, Anthonymu Tanovi je teprve osmnáct let. Když jsme o něm psali naposledy, bylo mu šestnáct. V mezidobí kutil a vymýšlel, a teď se konečně pochlubil dítkem, které na svém počítači vychoval. Nádherná, surrealistická adventura Way to the Woods v hlavní roli s dvojicí jelenů představila první záběry z hraní, a jestli takhle vypadá Tanova prvotina, nedokážu si ani představit, co vytvoří, až z něj bude dvacetiletý veterán.

Světlo je důležité. Světlo vás dovede tam, kam máte dojít: do lesů. Jenže mezi vámi a lesy leží džungle, a to ne jen tak ledajaká. Je to opuštěná divočina betonu, městská zástavba bez svých lidských stvořitelů, a přestože hrajete za laň s kolouškem, hra svým zkoumáním rozpadajících se, umírajících ruin a vlastně i dynamikou vztahu rodiče a dítěte silně připomíná The Last of Us.

Příroda sice už pomalu začala dobývat zpátky to, co jí kdysi patřilo, ale po lidech tu stále ještě zůstalo plno stop. Například velké konzervy, pravděpodobně plné dobrot, nebo velká akvária, jistojistě plná zvláštních svítících ryb. A víte, co jsme si říkali o světle? Správně. Rybičky bude potřeba vysvobodit, jak názorně ukazuje trailer.

zdroj: Archiv

Kromě vysoké zvěře se svítícím parožím a akvarijních rybiček se svítícím úplně vším tu zvířecí říši zastupují i kočky. Je jich tu docela dost, jsou černé a umějí mluvit, a byť se vám možná poslední zmiňovaná informace zdá dostatečně zajímavá na to, aby se na ní dal postavit celý odstavec, dovolím si nesouhlasit a vytasit poslední trumf: čičiny jsou vedeny obrovskou kočičí bohyní tyčící se nad oběma jeleny jako slon nad kokršpanělem.

Navzdory jisté podobnosti s žánrem survival od Way to the Woods v žádném případě nečekejte realistický zážitek. Tohle není příběh vyprávějící, jak by to mohlo doopravdy vypadat, kdyby se do postapokalyptického města zatoulala dvojice zvířátek. Tohle je sen o takových toulkách, sen, který bude povědomý každému, kdo měl to potěšení zhlédnout Spirited Away nebo Princeznu Mononoke. A ve snech neexistují žádná pevně daná pravidla, o čemž se přesvědčíte začátkem roku 2019.

 

Nejnovější články