Letos vás čeká tragický výlet ponorkou Kursk ve stejnojmenné historické adventuře
zdroj: tisková zpráva

Letos vás čeká tragický výlet ponorkou Kursk ve stejnojmenné historické adventuře

30. 4. 2018 12:44 | Video | autor: Patrik Hajda |

Hry, které kráčejí po jasně vyšlapané cestě zanechané historií, jaksi přicházejí o moment překvapení. Připravovaná adventura KURSK sleduje osud ruské ponorky, která se začátkem našeho tisíciletí potopila na dno Barentsova moře. Svůj osud tak máte předem zpečetěný, ale jemu předcházející události teprve čekají na své odhalení.

Adventuru KURSK připravují polští Jujubee a mají nejen s ní velké plány. Chtějí totiž nakopnout žánr „dokumentárních her“. Mezi ty můžeme zařadit třeba českou Attentat 1942, ale KURSK má být o něco víc herní. Dá vám absolutní svobodu pohybu v útrobách titulní ponorky, ale pustí vás i do vojenského městečka Viďajevo, kde vás čeká špionáž z druhé mocenské strany.

KURSK bude první hrou, která ponese nálepku GAMES BEYOND. Ta má označovat hry, které kladou důraz na vyprávění příběhu, originální hratelnost, a co je dle mého názoru nejdůležitější, zpracovávají dospělá témata. Dokonce už se pracuje na druhé takové hře, která nese název CONCLAVE.

zdroj: PlayStation YouTube

Video výše slouží jako demonstrace technologické stránky hry. Je totiž natočené přímo v enginu a není ani nijak postprodukčně zkrášlované. Dech vám asi nevyrazí, i když nejde o úplně finální podobu. Ale umím si představit v takovém prostředí strávit pár hodin a napjatě čekat na odhalení příčiny potopení ponorky.

Kde to bylo alespoň trochu možné, tam tvůrci sáhli po doložených faktech. Fikce tak dostane jen minimum prostoru, a když už vystrčí růžky, snad se bude držet při zemi v pravděpodobné realitě. Upřímně jsem rád, že se někdo snaží rozšiřovat poměrně zanedbávaný žánr reálně pojatých adventur. Historie nabízí nespočet příběhů, odvyprávěných i stále čekajících na svůj moment na výsluní.

Záhadný příběh ponorky KURSK se dočká své hratelné podoby ještě letos. Přesné datum vydání oznámí Jujubee v červnu na varšavském festivalu Pixel Heaven.

Nejnovější články