LongPlay – Crusader Kings II #2: válčíme s Kyjevem
zdroj: tisková zpráva

LongPlay – Crusader Kings II #2: válčíme s Kyjevem

20. 11. 2017 14:30 | Video | autor: Redakce Games.cz |

Čeněk Hrabišic žije! Jak dlouho bude žít, toť otázka. Jak jste snad viděli v prvním díle našeho LongPlaye Crusader Kings II, 8. století není zrovna klidná doba. Daleko do časů opatrné sňatkové politiky a vábení spojenců jako v dobách vrcholného středověku. Slovanské kmeny se teprve usazují, drží si svou víru a pro ránu sekerou nejdou daleko. A jedním z nich jsou i Čechové, vedení Čeňkem, který pod naším vedením… inu, nepatří mezi černobílé postavy alternativní historie. Ostatně, z ukřivděné pýchy odmítnutého nápadníka se díky sérii událostí stala vyčerpávající válka s Kyjevem…

Pokud jste minulý díl neviděli, rychlá rekapitulace. Čeněk je od nátury intrikán a pokud by vzal do ruky meč, hrozilo by nedobrovolné sebepoškození. Což ale tolik nevadí, protože na tohle má Děpolda, šampiona svého (pravda, malého) dvora a největšího slovanského šermíře. Nebo sekerníka. Vlastně nevíme, čím Děpold bojuje, ale víme, že je v tom dobrý. Co Čeněk nemá jsou schopní diplomaté. Co byste řekli na tři diplomatické mise, které vždy skončily tím, že vás místní vládce má ještě méně raději, než předtím?

Čeněk je zároveň expanzionista od nátury. Ostatně, co jiného dělat, než rozšiřovat svá léna, když na východě má silnou Moravu, na jihu ještě silnější Bavory, na západě Franky a rozpínavé Sasy a na severu… na severu má jedinou možnou kořist. Zatím nesjednocené Polsko a Lužicko. Teď ještě najít vhodnou manželku a základ dynastické říše bude položen! Bohužel Čeněk si vybral tu nepravou. Kyjevská kněžna jej odmítla, a tak se rozhodl, že počká na tu pravou, zatímco bude plodit ne tak úplně legitimní potomky se svými dvěma konkubínami. Protože Čeněk si umí života užívat.

Mezitím přišel čas na Lužicko, které se svou slabou armádou nemohlo Čechův vzdorovat. Tím spíš, že za místního vládce se vdala právě ta nafrněná Kyjevanka! Malicherný a pomstychtivý Čeněk se rozhodl započít svou komplikovanou pomstu. Což by bylo v pořádku, kdyby si přitom nepočínal jak slon v porcelánu. Díky několika přehmatům se mu povedlo udělat ze sebe tyrana, takže ho nemá rád ani Děpold (jaks mohl?!) ani nikdo jiný na dvoře, musel zrušit složitý plán na vraždu ročního dítěte (to je v téhle době normální) a protože jeho sokyně skonala, přišel i o Lužicko, které připadlo Kyjevu.

A s Kyjevem nejsou žádné žerty. Opotřebovaná česká armáda čelila v Braniborsku jisté porážce proti kyjevskému expedičnímu sboru, hrdinní Češi padali jeden po druhém, ale v poslední minutě se objevily posily věrných družiníků a bitva se rázem obrátila. Smrt Kyjevu! Momentálně se Kyjevané stáhli, ovšem osud Lužicka i celého českého státu je ve hvězdách.

Dokáže Čeněk získat další jednotky na odražení útoku naštvaných Kyjevanů? Udobří si svůj, po právu rozhněvaný dvůr? Najde si jinou manželku, které nejsou dva roky? A co ti proklatí Bavoři, kteří posílají na naše území křesťanské misionáře? Na válku s Bavory zatím Čeněk opravdu nemá, jen si je občas pro radost vydrancuje a spoléhá na to, že to nebudou brát moc osobně. Dočkáme se třetího LongPlaye, a nebo cesta rodu Hrabišiců skončí právě dnes?

Po doplnění informací, hrajeme datadisk Charlemagne a k němu především Way of Life, který hodně rozšiřuje RPG složku hry. Bohužel zatím máme celkem smůlu na události, které z Way of Life vyplývají, snad se dnes povede trochu lépe. Během vysílání s námi můžete samozřejmě komunikovat přes chat u videa a my za to budeme jen rádi. Každý tip se hodí, protože Aleš má v raném středověku najeté hlavně vikinské vládce a pořád brblá, že by chtěl pořádnou loď a moře…

Komunikovat s námi v průběhu vysílání můžete přes chat u videa na Youtube

zdroj: Vlastní

Nejnovější články