Magická Together: Amna & Saif nabízí opravdovou kooperaci
zdroj: tisková zpráva

Magická Together: Amna & Saif nabízí opravdovou kooperaci

26. 6. 2014 16:38 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Kooperativní hry jsou oblíbenou interaktivní zábavou už delší dobu, drtivá většina z nich však kooperaci omezuje jenom na dohadování, kdo z týmu střelí mezi oči nepřítele nalevo, a kdo toho napravo. Výjimkou z pravidla chce být adventura Together: Amna & Saif, která se chce stát čímsi jako dokonalou rodinnou hrou - optimálním titulem, který si můžete zahrát se svým dítětem či dědečkem.

Together: Amna & Saif je z boku viděná puzzle hra s prvky adventury. Dva hráči převezmou roli matky Amny a jejího malého syna Saifa na cestě magickým, pastelově vykresleným lesem, to celé s cílem najít lék pro kohosi milovaného. Podstatnější než příběh je skutečnost, že rébusy jsou vybudovány tak, aby k jejich překonání byla potřeba kooperace obou hráčů. Zároveň však hra zůstává jednoduše přístupná a pochopitelná i pro občasné hráče a nehráče z rodinného kruhu.

Vývojáři z Mount Olympus Games se blíží na konec své úspěšné kickstarterové kampaně a oznámili i datum vydání pro PC, Mac a Linux. K jejich cti a talentu nutno říct, že skrze kickstartrové video rovněž optimálně ukazují, jak hra funguje na samotné hráče, a nakolik mezi nimi buduje pouto (nebo si možná koupili solidní herce, ale při počtu vybraných peněz o tom pochybuji).

Pokud vás příslib vřelých lidských momentů při hraní také rozehřály, můžete Together: Amna & Saif pomoci s plněním stretch goalů, popřípadě pro hru hlasovat na Steam Greenlight. A pokud vám její nápad přijde zajímavý, ale nechce se vám čekat do jejího letního vydání, přečtěte si ještě jednu připomínku k Together...

zdroj: Archiv

Together: Amna & Saif mi totiž svým netradičním experimentováním s kooperaci připomněla neprávem pozapomenutou (resp. vlastně nikdy příliš nerozšířenou) freeware hru Way. Ta se rovněž zaměřovala na tak trochu jiný typ kooperace, tentokrát zaměřený naopak na komunikaci posunky s někým, koho nevidíte, ale komu k dalšímu postupu ve hře musíte sdělit informací o tom, co vidíte vy (a on samozřejmě ne). Zní to trochu ošemetně, a vývojáři bohužel neudělali pořádný trailer, princip je ale při samotném hraní krásně jednoduchý.

Obtížnost Way stojí a padá na nutnosti sdělit relativně složitou informaci bez možnosti použít slova. Svým de facto "globálním" záběrem tak je doslova protikladem "gaučového" Together, přesto obě hry sdílejí silný akcent na využívání komunikace a kooperace. Pokud Together ve svém kontextu vyvolá podobné okouzlující "pojící" momenty, jaké jsem zažil po dohrání Way (hra končila možností konečně něco napsat nebo nakreslit na mapu světa, a v ten okamžik jste si rádi řekli, kdo je odkud a kdo co dělá), rozhodně půjde o něco, do čeho má smysl investovat peníze i čas.

Nejnovější články