Máte geniální zápasový plán, a pak si vaše hvězda přerazí nohu. Football Manager 2018 vylepšuje taktiku a zranění
zdroj: tisková zpráva

Máte geniální zápasový plán, a pak si vaše hvězda přerazí nohu. Football Manager 2018 vylepšuje taktiku a zranění

16. 10. 2017 12:14 | Video | autor: Václav Pecháček |

Mám rád zranění ve fotbale. Tedy alespoň v tom herním – ne že bych snad chudákům fotbalistům přál natržené vazy a zpřelámané nártní kůstky. Ale zranění v sériích FIFA nebo Football Manager vždycky znamenají přidanou výzvu, potřebu přizpůsobit plány, vybočit ze zaběhnuté rutiny, dát šanci hráčům, kteří by jinak zahřívali lavičku. Proto mě těší, že další video prezentující změny ve Football Manager 2018 probírá právě bolístky. A vývojáři k tomu přihodili ještě přednášku o novém uspořádání taktické obrazovky.

Zvýšené pozornosti se tentokrát dostalo profesím, jejíž relevance v minulém ročníku nebyla zrovna závratná. Při přestupech teď budou hrát důležitější roli datoví analytici, při dbání o zdraví vašeho týmu pak přiloží ruku k dílu sportovní vědátoři. Ti budou pečlivě zkoumat vaše hráče a snažit se předpovědět, zda není některý z nich až příliš náchylný k brzkému zranění třeba kvůli velkému počtu zápasů nebo kvůli tréninkovému přetížení.

Taky se nyní můžete přehledněji šťourat ve statistikách, které vám jasně ukáží, jací hráči tráví víc času na ošetřovně než na trávníku. Svá data můžete porovnat s minulými lety nebo se zbytkem ligy, takže když vás zasáhne šílená zdravotní krize poté, co jste přešli na nový tréninkový režim, bude se vám snáze hledat bod, kdy to všechno začalo jít do kopru.

Rozhraní vypadá nejen velmi podrobně, ale i docela přehledně, a kdybyste se nechtěli probírat novým panelem „Zdravotní centrum“, můžete prostě čekat na e-maily od vašich zdravotníků, kteří vám ty nejdůležitější problémy v rychlosti osvětlí. Ptáte se, co se stane s fyzioterapeuty, kteří měli až doteď na starosti všechno kolem zdraví vašich hráčů? Ti se teď budou výhradně věnovat léčení zraněných, zatímco sportovní vědci se budou snažit odhadnout, jak dlouhodobým absencím zabránit.

zdroj: Archiv

A pak tu máme taktiku. Nová obrazovka míří hlavně na zvýšenou přehlednost a eliminaci zbytečného klikání, ale jak se jí to podaří, to lze z videa vyvodit jen těžko. Zajímavější je jiná novinka – předzápasová schůzka z vašimi hráči, na níž jim vyložíte, jak k mači plánujete přistoupit a na co by se měli nejvíc soustředit. „Za žádnou cenu nezapomeňte při každé příležitosti zajet do Hazarda,“ můžete například zdůraznit, nebo zahřímáte: „Kdo nebude držet vysokou obrannou linii, bude bez soudu zastřelen!“ A pokud chcete, tak tuhle povinnost přenecháte svému pilnému asistentovi.

Celkem užitečně vypadá i čtvercová barevná mapa, kterou si můžete zobrazit na obrazovce týmu. Ta naznačuje, kteří hráči jsou společně nejefektivnější – určitě jste někdy viděli dva útočníky, kteří jako by si navzájem četli myšlenky a dovedli si přihrát i naslepo. Zároveň se díky mapě dozvíte, která část hřiště je nejzranitelnější, a to jak kvůli konkrétním hráčům na určité pozici, tak jejich rolím. Mladý křídelník, kterého jste vmáčkli do role útočného pravého beka, vám rozsvítí pravou část obrany jasnou červení, protože tam prostě defenziva moc dobře fungovat nebude.

Jako obvykle dorazily i nové hráčské role, tentokrát pod velice exotickými názvy. Už jsem si za ta léta zvykl na trequartistu a raumdeutera, a teď abych si opět otevřel mentální bloček. Nový typ defenzivního záložníka se jmenuje segundo volante. Jde o obranného tvůrce hry, který ale také při každé příležitosti rád vnikne z druhé vlny do soupeřova vápna. Mezzala je pak střední záložník běhající od vápna k vápnu soustředící se především na útok. Carrilero zase propojuje ofenzivní a defenzivní středopolaře a jde o ideálního podpůrného člena tříčlenné zálohy.

Péče se dostalo i invertovaným krajním hráčům, tedy takovým, kteří hrají „přes nohu“ – například levému obránci, co je pravák a tím pádem s míčem rád dribluje směrem do hřiště, místo aby neustále jezdil po lajně. Konkrétně invertovaný krajní bek teď dostane novou útočnou mentalitu, která z něj udělá větší hrozbu v poslední třetině hřiště. Úplně novou rolí je pak invertovaný krajní záložník, který na rozdíl od klasického Inside Forwarda po zaseknutí míče nestřílí, ale snaží se vyslat průnikovou přihrávku mezi obránci.

zdroj: Archiv

A to je z nových videí to nejzajímavější. Když je pozorně zhlédnete, najdete ještě zmínky o vylepšených standardních situacích, nových hráčských instrukcích a dalších drobnostech. Pořád však žádná pořádná zmínka o zápasovém enginu! Snad se dočkáme v příštím videu. Football Manager 2018 vychází na PC 10. listopadu.

Nejnovější články