„Nejezte čokoládu, děti!“ varuje nacistická propaganda ve Wolfenstein II: The New Colossus
zdroj: tisková zpráva

„Nejezte čokoládu, děti!“ varuje nacistická propaganda ve Wolfenstein II: The New Colossus

10. 8. 2017 16:22 | Video | autor: Václav Pecháček |

Do značné míry to je otázka osobního vkusu, ale zdá se mi, že Bethesda v případě Wolfenstein II: The New Colossus hraje marketingovou extraligu. Každé další lehce parodické, lehce děsivé video zobrazující, jak by mohla vypadat Amerika pod nacistickou nadvládou, vás jednak láká na hru a jednak už předem vykresluje dystopický svět a jeho atmosféru do takové hloubky, na niž žádný šílený projev hlavního záporáka nikdy nemůže mít nárok. Nacistická kulturní válka pokračuje videem jménem „Polož tu čokoládu!“

Patrik před měsícem psal o televizním pořadu German… or Else!, v němž soutěžící museli demonstrovat svou znalost němčiny. V případě úspěchu vás čekaly hromady říšských marek, a když jste prohráli, vyrazili jste na násilné přeučení. Nový trailer vás pro změnu přenese do žánru rodinného sitcomu jménem Věř bratrovi. K velkému veselí živého publika tu dochází k patáliím malého Ronnieho, který se vždycky dostane do nějakého průšvihu, z nějž ho potom musí vytáhnout jeho velký brácha Dale.

zdroj: Archiv

V nejnovějším díle se Ronnie rozhodne na tajňačku zbaštit tabulku čokolády, ale Dale ho svým orlím zrakem přistihne při činu. Rázně mu vysvětlí, že takhle by to tedy nešlo – je to „nechutné a nečestné“. Vždyť malí kluci se nesmí cpát sladkostmi, jinak budou tlustí, a Říše přece tlusté vojáky a dělníky nepotřebuje! Ronnie si naštěstí vezme bráškovu radu k srdci… protentokrát. V příštím díle prý zase bude tancovat v rytmu zakázané, degenerované muziky. A tak se není čemu divit, že ho Dale na konci každé epizody musí udat.

Jistě, je to komické a přehnané, ale tahle vize společnosti mi přesto poskytuje dodatečnou motivaci ke kosení do železa zakutých esesáků, přestože samotná aktivita kosení do železa zakutých esesáků je pochopitelně přitažlivá až až. Zvlášť když na to budete moci použít dvě bouchačky najednou, a klidně i nesourodý páreček, třeba kulomet a brokovnici. To pak chudáku Vůdci a jeho okupačním poskokům nepomůžou ani obrovští roboti. B. J. Blazkowicz už má zkrátka národního socialismu plné zuby, a věren svým polským kořenům se na něj 27. října vrhne ohněm i mečem.

Nejnovější články