Nejlepší deskovka na světě Gloomhaven se brzy dočká digitální verze
zdroj: tisková zpráva

Nejlepší deskovka na světě Gloomhaven se brzy dočká digitální verze

1. 7. 2019 16:55 | Video | autor: Patrik Hajda |

Skvělých deskovek je vážně spousta, ale jen jedna může být tou nejlepší. Tedy alespoň podle nejuznávanějšího žebříčku na webu BoardGameGeek, v jehož čele nějakou dobu sedí populární Gloomhaven. Obrovská hra se stovkou scénářů se nedávno dočkala i české verze, jejíž recenzi naleznete zde. A ještě tento měsíc se naskytne příležitost vyzkoušet si stejnou hru v její digitální podobě.

Počítačový Gloomhaven je prakticky totožný s tím deskovým. Hry spolu sdílí svět, postavy i herní mechanismy, tedy velice taktické tahové souboje řízené kartami, ve kterých náhoda nehraje zas tak velkou roli (i když čas od času dokáže zkazit jinak perfektní plány).

Počítačová verze má jednu nespornou výhodu. O tahy soupeřů se postará automatizovaná umělá inteligence, takže už nemusíte zdlouhavě řešit, kdo hraje jako první, kam se vydá a co tam bude dělat. Zároveň jsou jednotlivé dungeony vypracované v pěkném 3D prostředí, takže už nebudete koukat na placatou desku s placatými žetonky zastupujícími truhly a překážky.

V Gloomhavenu hrajete za několik postav naráz a každá z nich je definovaná unikátní sadou karet. Část z nich máte od začátku scénáře plně k dispozici a můžete je využívat k pohybu po mapě, útoku, nebo jedné ze dvou schopností.

Postavy si mezi scénáři vylepšujete odemykáním dalších akčních karet, vylepšováním jejich schopností a nakupujete jim vybavení. Mapa se postupně větví a umožňuje vám vybrat směr vašeho dalšího putování.

Novinkou digitální verze bude roguelike mód, ve kterém se pokusíte probojovat co nejdál. Na ten jsem velmi zvědavý, protože už základní deskovka je z hlediska obtížnosti velice náročná. Hra totiž neskončí jen smrtí jedné z postav, ale i jejím vyčerpáním.

zdroj: Archiv

Karty v odhazovacím balíčku se vám sice mohou vrátit do ruky pomocí odpočinku, ale zároveň musíte jednu nadobro vyřadit ze hry (bude zpátky v příštím scénáři). Silnější efekty karet se rovněž postarají o úplné vyřazení vlastní karty. Jakmile hrdina nemá k dispozici alespoň dvě karty, které potřebuje na odehrání jednoho tahu, je konec.

Digitální Gloomhaven od autorů karetky Fable Fortune zamíří 17. července do early accessu na Steamu. Zatím není známo, jak dlouho zůstane v rozpracovaném stavu. Ale být majitelem deskovky, tak se do digitální verze i přes všechny její výhody moc nehrnu. Přeci jen dát za 9,5kilovou krabici přes 3 000 korun, aby na ni sedal prach, zatímco se oddávám vesměs úplně tomu samému na PC, mi nepřijde jako rozumné zacházení s „budgetem na hry“.

Na druhou stranu jistě půjde o mnohem levnější způsob (cena ještě nezazněla, ale tři tisíce to vážně nebudou), jak do této pecky proniknout. Také nezabere tolik prostoru na stole a v polici, bude mít svižnější průběh a s její přípravou nestrávíte půl dne. A ze světa deskovek máte potvrzeno, že jde o výbornou hru.

Nejnovější články