Niche vás nechá designovat genovou výbavu svého druhu a pak vás nejspíš vyhubí
zdroj: tisková zpráva

Niche vás nechá designovat genovou výbavu svého druhu a pak vás nejspíš vyhubí

25. 9. 2017 10:32 | Video | autor: Aleš Smutný |

Čím by chtěla být Spore, kdyby byla velká? Odpověď nabízí švýcarské studio Stray Fawn, jehož členka se tak dlouho nemohla rozhodnout, zda se bude věnovat vývojové biologii a nebo designování her, až se rozhodla obojí spojit. Výsledkem je Niche, hra, v níž se staráte o genetický a evoluční vývoj živočišného druhu v rámci tahové strategie. Titul vychází ze skutečných principů evoluční biologie, byť samozřejmě ve velmi zjednodušeném podání.

K dispozici máte stovku genů, pomocí kterých si designujete své vlastní zvíře. Což je sice tak trochu opak evolučního vývoje a připomíná kreacionismus, ale na evoluci dojde následně. Jakmile totiž začnete, můžete sice pokračovat ve zvoleném kurzu svého druhu tím, že nacházíte vhodné partnery, ale začne vám do toho fušovat genetika.

Tvůrci totiž pracují s reálnými genovými vlastnostmi a tak vám najednou dobře vymyšleného superpantera začnou měnit věci jako dominantní a recesivní geny, dědičnost různých geny určených vlastností, mutace, genetický drift apod. Prostě do všeho začne mluvit věda. Kromě toho také bude vás živočišný druh čelit nástrahám okolí.

zdroj: Archiv

Ať jste kdokoliv, vždy je tu nějaký přirozený predátor, se kterým se musíte popasovat, nemoc, která může vyhubit celý druh a nezapomeňte ani na klimatické změny, které vás mohou připravit o přirozené životní prostředí, zdroj potravy apod. A pak už po vašem panterovi zbyde jen smutná hromádka kostí a restart celé hry. Ale na to je stavěná, cílem je prostě vyhrát si s možnosti, které se vám dostaly do ruky a zkoušet nové a nové věci.

Na Steamu má Niche přes 80 procent kladných recenzí a aktuálně je zde k dostání za 16 eur. Případně můžete zamířit na GOG nebo Humble Bundle.

zdroj: Archiv

Nejnovější články