Objevitelé, dobyvatelé a kolonizátoři v Europa Universalis IV
zdroj: tisková zpráva

Objevitelé, dobyvatelé a kolonizátoři v Europa Universalis IV

16. 7. 2013 10:18 | Video | autor: Aleš Smutný |

Další z vývojářských deníčků k chystané strategii Europa Universalis IV od Paradoxu se týká primárně vyvolených národů, jejichž občané se mohou válet u moře (byť občas zatraceně studeného) a mohou obšťastňovat příslušníky zámořských národů svou přítomností, cetkami a samozřejmě nemocemi a případně i zbraněmi.

Europa Universalis IV bude mít dost propracovaný systém objevitelství (včetně speciálních událostí, kdy vám objevitelé umřou nebo chytí nějakou nehezkou nemoc) a kolonizace (včetně speciálních událostí, kdy vám kolonizátoři umřou nebo chytí nehezkou nemoc) a s tím souvisejícího obchodu.

Jak se poučili třeba Britové, taková kolonie je dvousečná věc. Plyne z ní spousta peněz a můžete sem nechat utíkat pronásledované menšiny ze své země. Ta je pak stabilnější, protože potížisty tak nějak vyexpedujete, aby kázali těch lidem, kterým jste se nastěhovali do obýváku. Problém je v tom, že jednoho dne si mohou kolonie říct, že vás vlastně nepotřebují a ouha, váš zdroj zisku najednou zavře kohouty a možná bude třeba jim jít vysvětlit, že takhle tedy ne.

...

Co se týče obchodu, mít město na klíčovém uzlu je skoro stejně tak cenné, jako mít kolonii. Poplatky tečou do vašich kapes a mít strategickou pozici na zámořských trasách je výhra. Což samozřejmě znamená, že pokud budete chtít hrát za naši domovinu a přidružené státní útvary, bude to chtít trochu násilně expandovat k moři. Vlastně hodně násilně. Tak co, už jste chytli objevitelského ducha?

Nejnovější články