Po 12 letech vývoje vyšel RPG sandbox Kenshi
zdroj: tisková zpráva

Po 12 letech vývoje vyšel RPG sandbox Kenshi

7. 1. 2019 14:36 | Video | autor: Šárka Tmějová |

Chris Hunt začal svoje sandbox RPG v otevřeném světě vyvíjet už v roce 2006, tedy v době, kdy her tohoto žánru existovalo dost omezené množství. Devět let na projektu dokonce pracoval úplně sám, poslední čtyři jste si hru mohli průběžně zkoušet v předběžném přístupu na Steamu. Na začátku prosince nicméně Kenshi vyšlo doopravdy a podle reakcí hráčů se dlouhé čekání tentokrát vyplatilo.

Na první pohled svět Kenshi hodně evokuje třeba Mad Maxe, vždyť se přece jen jedná o boj o přežití v postapokalyptickém světě obydleném hlavně kanibaly. V tvorbě postavy máte poměrně velkou svobodu, ale hra vám dá velmi jasně najevo, že jste obyčejný smrtelník jako všichni ostatní, a ne žádný vyvolený.

Na vývoji svého avatara tedy musíte postupně pracovat, časem se dostanete ke stavbě vlastního obydlí i celých měst. Můžete se stát vojevůdcem a sestavovat si armádu, ale taky být farmářem, který si v klidu obdělává svoje políčko, anebo třeba obchodníkem. Jisté ovšem je, že nedostanete moc nápověd k pravidlům světa a musíte si na nich vylámat zuby sami, abyste příště byli opatrnější.

zdroj: Archiv

„Vytvořil jsem Kenshi, protože je to hra, kterou jsem si já sám chtěl zahrát, a pokud se to jiným lidem nelíbí, hrát ho přece nemusí. Myslím, že to je nejlepší přístup, když chce člověk udělat něco velkého, nesnažit se zavděčit všem a nedělat věci podle ostatních,“ prohlásil Hunt a zdá se, že se mu tenhle přístup vyplatil, protože si hra na Steamu od hráčů stabilně udržuje velmi kladné hodnocení, a to i po plnohodnotném vydání.

Huntovo studio se chlubí tím, že jde prý o největší otevřený svět od Daggerfallu, pouštní pustina Kenshi se rozkládá na více než 870 kilometrech čtverečních a neustále se proměňuje. Sami tvůrci tvrdí, že tohle není „jen“ hra, ale simulovaný svět s chytrou umělou inteligencí, která dokáže hráči stejně dobře asistovat, jako mu škodit.

Pokud vás nezajmou otrokáři ze solných dolů, hrozí vám, že se stanete potravou kanibalů, ale i když vám někdo sní nohu, můžete si obstarat robotickou náhradu. Krvácení zase láká predátory, kulhání a plazení vás zpomalí, a k tomu všemu ještě musíte řešit, jestli nemáte hlad. Zní to poměrně lákavě, a pokud Kenshi láká i vás, můžete si ho pořídit na Steamu. Recenzi si u nás budete moct přečíst v blízkých dnech.

Nejnovější články