Podívejte se, jak mohla vypadat Alien: Isolation z pohledu třetí osoby
zdroj: tisková zpráva

Podívejte se, jak mohla vypadat Alien: Isolation z pohledu třetí osoby

5. 3. 2015 10:12 | Video | autor: Aleš Smutný |

Jedním z prvků, které nejvíce pomohly plíživému hororu Alien: Isolation, byl pohled z očí hlavní hrdinky. Tenhle prvek nesmírně pomáhal ponoření se do stresové situace a každý krok Ripleyové byl i krokem vaším. Nicméně právě tento typ pohledu nebyl ve hře od začátku. Prozradil to Alistair Hope, šéf designu, na přednášce na GDC 2015. Původně totiž tým chtěl vytvořit hororovou hru ve stylu Resident Evil 4 či Silent Hill 2 a k tomu patří i kamera za ramenem hlavní hrdinky. Jak by to vypadalo se můžete podívat na videu v článku.

Nutno říci, že zpočátku je tento, pro Alien: Isolation netradiční, styl nesmírně rušivý (když se tedy dostanete přes fakt, že z videa je půl času vidět jen osvícené plátno). Je třeba zdůraznit, že jde o jeden z prvních buildů, které měly sloužit jako nástřel, je proto zcela bezpředmětné porovnávat jej po grafické stránce s hotovou hrou. Nicméně po čase, když tedy odhlédneme od barevného harampádí na zádech hrdinky se onen plíživý strach zase dostaví. Pořád nevíte co je za rohem, pořád může být špatné vykouknutí tím posledním.

Přes to všechno je ale dle mne jasné, že směr, který nakonec Creative Assembly zvolili je lepší. Při pohledu třetí osoby by asi vznikla atmosférická hororová hra se spoustou stealthu. Nicméně pohled na tvář a výbavu Ripleyové by dle mne vytrhával z pocitu „jsem tam já,“ díky němuž je hra tak unikátním zážitkem. Ostatně, celkovým stylem Alien: Isolation oslovila i Neila Blomkampa, režiséra, který bude točit nového Vetřelce. Ten se chce vrátit k původním stylu dvou prvních filmů a proto jeho Vetřelec nebude pokračování brát za kanonické.

Nu a Alien: Isolation mu zjevně kápla do noty. „Jsem hodně vizuálně založený člověk, který občas i vytlačí kvůli obrazům vyprávění. A když jsem viděl obrázky ze hry, říkal jsem si: 'Do háje, tak dobří přece nejsou.' A pak jsem si to zahrál a bylo to dobré. Vážně moc dobré. Neskutečně.“ Můžeme tedy očekávat, že nový filmový Vetřelec bude mít estetiku a styl evokující i Alien: Isolation, která samozřejmě těží primárně z prvního dílu. Ale co onen pohled z třetí osoby, líbil by se vám?

Nejnovější články