Připomeňte si Papers, Please! krátkým hraným filmem
zdroj: tisková zpráva

Připomeňte si Papers, Please! krátkým hraným filmem

26. 2. 2018 10:55 | Video | autor: Patrik Hajda |

Jak ten čas letí. Už jsou to víc než čtyři roky od vydání skvělé Papers, Please. Hra měla takový ohlas, že dala vzniknout třeba tematické modifikaci pro Civilization V a její jediný tvůrce Lucas Pope si za ni odnesl hned několik cen. Na základě hry Papers, Please byl natočen i stejnojmenný krátký film, na který sice nemůžete do kina, ale za jeho zhlédnutí nedáte ani halíř.

Ve hře Papers, Please se vžíváte do role pohraničního úředníka, který jako jediný rozhoduje o tom, kdo smí vstoupit na území fiktivní země Arstotzka. Jde o naprosto nezávidění hodnou práci. Pro většinu lidí s chybnými dokumenty se stáváte nepřítelem číslo jedna, který z jejich pohledu nemá ani špetku citu. Už je nezajímá, že také máte rodinu. Už je nezajímá, že když neodvedete svou práci poctivě, ti nahoře vás bez váhání zlikvidují…

V krátkém filmu se této pochmurné role ujal ruský herec Igor Savočkin, který na tak malém prostoru vystihl pocity hlavního protagonisty dokonale. I celý snímek je naprosto věrný své předloze. Povědomá budka, povědomé dokumenty, intriky, zoufalé postavy, dojemné příběhy, modré razítko pro bezchybné a červené pro chybující… Atmosféra na hranicích dvou znepřátelených zemí v křehkém příměří je cítit v každé vteřině filmu. Ještě aby ne, když nemá ani deset minut. Tak už mrkněte sami s českými titulky:

Pokud vás zajímá, co teď dělá autor hry Lucas Pope, tak se určitě podívejte na jeho další projekt Return of the Obra Dinn. Jde o graficky výraznou hru se zajímavými detektivními mechanismy, kdy si pomocí zvláštních hodinek přehráváte události z minulosti. Na stránce Itch.io si stále můžete vyzkoušet dva roky starý prototyp.

A pokud jste náhodou ještě neměli tu čest s Papers, Please, zamiřte třeba na Steam. Zde vás hra až do středy vyjde na směšná 4,5 eura díky 50% slevě.

Nejnovější články