První díl seriálu Fall k Ryse: Son of Rome začíná skromně
zdroj: tisková zpráva

První díl seriálu Fall k Ryse: Son of Rome začíná skromně

6. 11. 2013 12:43 | Video | autor: Aleš Smutný |

Nedávno byl oznámený a už se prezentuje prvním dílem. Webový seriál Fall, který má doprovázet chystanou antickou mlátičku Ryse: Son of Rome od Cryteku, začíná velmi pozvolna. První epizoda se jmenuje Pohřeb (v originální latingličtině FVNERAL) a celá medituje nad tím, proč hlavnímu hrdinovi barbaři vyvraždili rodinu.

Přiznám se, že od Cryteku jsem čekal víc, hlavně po formální stránce. Padoušští a nemytí barbaři v maskách, kteří uprostřed bílých prostěradel vraždí neméně bílé a nevinné Římany, vypadají dosti ochotnicky a lacině. Když se k tomu přidá totálně běloskvoucí a odbarveně blonďatá bohyně a filosofování o tom, proč ti zlí, rozpínaví barbaři nemají rádi ty hodné Římany, začnu přemýšlet, jestli někdo nevzkřísil Leni Riefenstahl.

Jenže je třeba nezapomínat, že i přes nablblost a klišovitost zápletky slibuje Ryse a Fall hlavně souboje v aréně nebo uprostřed hvozdů, či na hradbách. Na ty nepotřebujete hlubokou sociopolitickou analýzu a publikum vám leccos odpustí. Navíc, když už postavíte Koloseum o pár let dříve, je asi jedno, že máte v seriálu senátora římské republiky v době, kdy už římská republika alespoň sedmdesát let neexistovala. Druhý díl Fall by chtěl ale už trochu přidat na akci a dynamice. Pokud možno rovnou přejít do arény. A také ještě doufám, že se ze zápletky "my vznešení Římané/oni zablešení zlí divoši" ještě vyklube nějaká vnitropolitická intrika.

Nejnovější články