Shakedown Hawaii upozorňuje na problém firemních ředitelů, kteří vás okradou a zastřelí bazukou
zdroj: tisková zpráva

Shakedown Hawaii upozorňuje na problém firemních ředitelů, kteří vás okradou a zastřelí bazukou

13. 7. 2017 9:20 | Video | autor: Václav Pecháček |

Bývávaly doby, kdy jste zločince jasně poznali podle toho, jak kolem sebe mával bouchačkou a řval sprosťárny. Kdy jste jasně věděli, že jste právě olupováni, kvůli brokovnici bolestivě vražené do vašich zad. Kdy jste mohli prstem jednoznačně ukázat na nejnebezpečnějšího parchanta v okolí díky krvavé stopě táhnoucí se za jeho autem. Ale ty upřímné časy, o nichž pojednává třeba skvělá Retro City Rampage, jsou už dávno pryč. Dnes vás mnohem spíš okrade nějaký papalášský majitel nadnárodní společnosti. A studio Vblank jde s dobou, protože právě o jednom takovém zlém zazobanci vypráví jejich nová hra Shakedown Hawaii.

Hlavním hrdinou je stárnoucí magnát, kterému se celé jeho lety prověřené obchodní impérium začalo rozpadat pod rukama. Lidé nakupují online, nikoli v kamenných obchodech, jezdí Uberem, nikoli taxíkem, a videopůjčovny už bohužel v podstatě vyhynuly? Řešení a) je nasnadě – jít do důchodu a užívat si zaslouženého klidu. Řešení b) je poněkud radikálnější: vybudovat tolik výdělečných, vyděračských, podvodných, mafiánských byznysů, že vám za chvíli bude patřit celá Havaj.

zdroj: Archiv

Shakedown Hawaii sice není přímým nástupcem Retro City Rampage, ale určitou duchovní spojitost tu určitě najdete. Ač je vaším cílem především rozšířit svou společnost a oškubat ubohé smrtelníky o poslední dolar, občas budete muset sáhnout k tvrdším metodám. Napsal jsem občas? Myslel jsem téměř vždycky. Tvrdší metody zde znamenají to, že seberete plamenomet nebo kulomet a půjdete si to s konkurencí vyřídit pěkně z očí do očí. V klidnější chvilce pak vezmete shnilé avokádo a začnete ho prodávat místním naivkám jako vegan-bezlepkové-bio-fair trade superjídlo.

Jenže jste přece relativně slavný boháč, místní polocelebrita! Jak to, že vás policie neodhalí už po třetím přejetém civilistovi? Jednoduše. Páteří vašeho podnikání jsou obchůdky s převleky. Při jedné misi se z vás může stát černoch s afrem, při té druhé jižan s mohutným knírem, a nikdo nebude o nic moudřejší. Jde o pozoruhodný ústupek realitě (přitažené za vlasy, ale přece) ve hře, která vás s radostí nechá rozstřílet polovinu pixelového města rychlopalným raketometem.

Filozofickou vizi za tímhle tropickým chaosem může poskytnout Brian Provinciano, hlavní a jediný vývojář studia Vblank: „Zatímco Retro City Rampage bylo pokývnutím k počítačovým hrám a popkultuře, Shakedown Hawaii je parodií na megakorporace, úřednické zločiny, a ty nejkomičtěji šílené obchodní praktiky, které s tím souvisí.“

Zní to dost zábavně, a navíc jsem rád za plešatícího CEO ve středním věku v roli hlavního hrdiny. Postarších protagonistů je totiž ve hrách zoufale málo, tak snad se pan ředitel předvede v co nejlepším světle. Shakedown Hawaii už směřuje do finální fáze vývoje, takže byste se jí měli dočkat ještě letos. Do té doby vyhlížejte slíbenou salvu screenshotů, trailerů a dalších informací. A ještě něco. Hra vyjde na celé řadě platforem: PC (Steam), PlayStation 4, PS Vita, Nintendo 3DS a Nintendo Switch. Krátkou slámku si vytáhl jedině Xbox One, kde hra nevyjde.

Nejnovější články