Skotska se v šesté civilizaci ujme král Robert, indiánského etnika Mapučů zase vůdce Lautaro
zdroj: tisková zpráva

Skotska se v šesté civilizaci ujme král Robert, indiánského etnika Mapučů zase vůdce Lautaro

31. 1. 2018 17:38 | Video | autor: Patrik Hajda |

Už se nám to pěkně završuje. Z rychle se blížícího datadisku Rise and Fall pro Civilization VI se nám dosud představily tyto civilizace: Korea, Nizozemsko, Mongolsko, Indie, Kríové a Gruzie. Teď se k nim přidávají ještě Skoti a Mapučové z Jižní Ameriky. Vydání je na spadnutí, je na čase rozhodnout, kterého národa se ujmete jako prvního.

Skotsko

Rozšíření Civilization VI: Rise and Fall zahrne kromě výše zmíněných i Skotsko. To je právě pod nadvládou krále Roberta I. Skotského, který se během své 23 let dlouhé kariéry zasloužil o osamostatnění Skotska od Anglie. Nebylo to vůbec jednoduché, padlo tisíce chrabrých mužů, ale revoltující Skotové si svou vypočítavostí dokázali poradit i s trojnásobnou přesilou.

Skotská unikátní jednotka horalů nahrazuje klasické Rangery ze základu hry a jejich předností jsou kopce a lesy, kde získávají bonus k bojové síle. Unikátní budovou je golfové hřiště, o jehož původu se dosud vedou spory. V Civilizaci produkuje zlato a kulturu, pokud je vedle městského centra a dodatečnou kulturu v případě sousedícího zábavního komplexu.

zdroj: Archiv

Robertova speciální vlastnost nese název Bannockburn po stejnojmenné bitvě, ve které Skotové čelili dvojnásobné přesile Angličanů a přesto je vytlačili hluboko na jejich území. Jakmile Robert přijme defensivní taktiku, může vyhlásit osvobozeneckou válku. Během ní máte bonus k pohybu a produkci. Vlastností národa je osvícenství, které se ve šťastných městech stará o bonusové bodíky vědy a produkce.

Mapučové

Čilský indiánský kmen zvaný Mapučové se stal cílem útoku španělských dobyvatelů v průběhu 16. století. Kdo mohl tenkrát tušit, že se mladý teenager Lautaro navždy zapíše do čilských dějin jako jeden z největších vojevůdců vůbec. Nejprve přežil v zajetí Pedra de Valdivia, aby po úniku vedl mapučany k sérii vítězství proti utlačovatelům, která vyvrcholila smrtí Pedra v bitvě o Tucapel.

zdroj: Archiv

Mapučovskou unikátní jednotkou jsou malónští jezdci na koních. Mapučové neznali koně až do příjezdu Španělů, ale Lautaro těžil ze zkušeností získaných během svého tříletého zajetí a použil zdánlivou výhodu Španělů proti nim samotným v rychlých přepadeních. Proto má tato jednotka z renesančního období bonus k útoku v bojích poblíž přátelského území a platí nižší cenu za plundrování.

Jejich unikátní stavbou je takzvaná chemamull, tedy obří dřevěná socha vytesaná z jednoho kusu kmene, který chrání duše mrtvých. Políčko s tímto totemem přináší určité procento kultury a v pozdější fázi láká turisty. Lautarova schopnost zase snižuje loajalitu nepřátelského města pokaždé, kdy na jeho území vyhrajete bitvu. A konečně speciální vlastnost národa je Toqui. Ta vám zajišťuje bonus v boji s národem ve zlatém věku a jednotky trénované ve městech s guvernérem získávají více zkušeností.

To by byly další dva národy, na které se můžete těšit ve velkém rozšíření Civilization VI: Rise and Fall. To vychází již za pouhý týden, přesněji 8. února.

Nejnovější články