Strategie Clockwork Empires obsahuje budování, drastická úmrtí i Cthulhu
zdroj: tisková zpráva

Strategie Clockwork Empires obsahuje budování, drastická úmrtí i Cthulhu

31. 10. 2013 17:08 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Loni oznámená rogue-like budovatelská strategie Clockwork Empires, k níž můžeme ještě přilepit přízviska "steampunková" či "lovecraftovská", se po dlouhatánské době připomněla a učinila tak videoukázkou ze hry. Chybí-li vám mix Settlers, Sims a SimCity, zasazený do světa šílených kultů věnovaných ještě šílenějším bohům, rozhodně by vás další řádky neměly minout.

Jak loni sesumíroval Petr, Clockwork Empires od Gaslamp Games nabídnou budovatelsko-ekonomickou strategii a sociálně-mytologický sandbox v jednom. Po hráči se zde v zásadě chce správa viktoriánské kolonie skrze udílení úkolů jejím obyvatelům. Jakmile totiž peony nebudete chvíli řádně sekýrovat, začnou kopat po hřbitovech, študovat černou magii a nakonec tak třebas způsobí i apokalypsu...

Přesně to bylo slíbeno a přesně to ukazuje i níže dostupný trailer. Krom něj si PC Gamer také pokecal s vancouverskými vývojáři a vytáhl z nich popis několika klíčových herních mechanik.

Zajímavě zní především simulování vztahů mezi panáky, čímž hra tak trochu připomíná sérii Sims bez romantické grotesky. Obyvatelé Clockwork Empires se spolu prý budou potkávat a bavit zcela automaticky, přičemž při debatách si budou vyměňovat řadu témat – postavy, které toho mají společného více, se časem spřátelí, popřípadě i ožení. Tato simulace je již zcela funkční a údajně vede ke zcela nečekaným situacím, jak se na podobné hry sluší a patří.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jenom lásky se však člověk nenají a zde přichází na řadu druhý prvek, který se zve šílenství. Čím lépe svou kolonii vedete, jak ve smyslu zásobování surovinami, tak i organizace sociálního života (kostel, hospody), tím úspěšněji si občané uchovávají své mentální zdraví. Jakmile jim však něco chybí, postupně se u nich objeví "šílenství".

To se přitom šíří dále. Mohu-li citovat vývojáře, "šílený architekt postaví šílenou budovu a ta z lidí uvnitř učiní další šílence". Šílenství však především není úplně prospěšné pro celkový úspěch kolonie. Šílený panák může po čase odejít umřít do moře, ale také ceknout "Cthulhu fhtagn" a založit svůj soukromý kult vraždících bohů, kteří se dle videa ve hře rozhodně mohou vyskytnout…

Hra však ani zdaleka není zcela dokončená – například prvek šílenství bude vyžadovat ještě hodně dlouhé testování. Přesto je potěšující vidět takto svérázný projekt v podobně pokročilém stádiu. Chcete-li přečíst něco málo dalších informací PC Gameru včetně popisu chování herní fauny, nechť váš kurzor klikne semhle.

Nejnovější články