Středozem v Minecraftu po devíti letech práce vypadá naprosto úchvatně
zdroj: tisková zpráva

Středozem v Minecraftu po devíti letech práce vypadá naprosto úchvatně

18. 7. 2019 16:30 | Video | autor: Václav Pecháček |

Minecraft je místem, kde se sny stávají skutečností. Aspoň tedy určité typy snů, takže pokud například sníte o tom, že si postavíte krásnou chaloupku a v noci vám ji vyhodí do povětří divná stvůra s dlouhým krkem, je o vás postaráno. Na své si ale přijdou i snílci, kterým by se zachtělo navštívit Tolkienovu Středozem. Po devíti letech práce se zdá, že projekt Minecraft: Middle-earth je na pokraji dokončení.

Tedy, ona nesmírně obdivuhodná banda dobrovolníků, kteří kostičku po kostičce budují jeden z nejoblíbenějších fiktivních světů, asi jen tak končit nebude – vždycky se najde nějaká další drobnost nebo masivní projekt, které lze do světa přidat. Ale základ tu je, a je to základ, před kterým by smekli klobouk samotní Valar.

V komentované tour to youtuberům z kanálu Node předvedl jeden z tvůrců, Lord Squid (díky serveru Unilad, že nás na video upozornil). Squid s nimi prošel daleké kraje od Hobitína až po Lothlórien a ukazoval jim, kudy si to štrádovalo Společenstvo prstenu. Některé oblasti jsou inspirované převážně filmy, jiné čerpají spíš z knížek, ale všechny bez výjimky vypadají naprosto fantasticky. Noční Lórien ve světle visících lamp bere dech.

Výborným dodatkem jsou i titěrné stopy, které můžete sledovat a tím kráčet po cestě, kterou na konci Třetího věku poctila chlupatá chodidla Froda a jeho kamarádů. Zavítáte do Hůrky, do Helmova žlebu, do Minas Tirith, do Železného pasu… Propracované jsou dokonce i prostory mezi těmito slavnými lokalitami, takže k nim nekráčíte úplnou pustinou.

Jako ilustraci toho, že se tým neomezuje pouze na nejznámější oblasti, můžu použít jeden z posledních a nejambicióznějších buildů, do kterých se tým pustil: gondorské město Dol Amroth, sídlo knížete Imrahila. Tenhle opevněný přístav byl vymodelován do nejmenších detailů, včetně interiérů všech domů, z nichž ani jeden nebyl zkopírován, což už je skoro bláznivé odhodlání ze strany autorů. Ale výsledek vypadá prostě úžasně.

Minecraft: Middle-earth zdroj: tisková zpráva

Jak jsem naznačoval, tvůrci pořád hledají nové a nové páry rukou, které by jim pomohly realizovat jejich vizi, takže pokud chcete o projektu zjistit víc a třeba i přispět troškou do Pískařova mlýna, zamiřte na oficiální stránky. Taky mě to tam táhne. Před devíti lety to muselo vypadat jako zhola nemožný projekt, a hle… Středozem je tak blízko, že si na ni můžete prakticky sáhnout.

Nejnovější články