Střílečka Control od tvůrců Maxe Paynea se hlásí ke sci-fi vlně New Weird
zdroj: tisková zpráva

Střílečka Control od tvůrců Maxe Paynea se hlásí ke sci-fi vlně New Weird

9. 7. 2018 9:46 | Video | autor: Patrik Hajda |

Studio Remedy během E3 ukázalo, že je menší klopýtnutí s jejich poslední hrou Quantum Break nerozhodilo. I nový titul Control totiž nese prvky ikonické pro jejich tvorbu – střílečková akce z pohledu třetí osoby, nadpřirozené jevy, důraz na vyprávění příběhu. O posledním jmenovaném pilíři se rozpovídali samotní tvůrci v prvním vývojářském deníčku.

Před kamerou se postupně vystřídá celá řada nadšených vývojářů, kteří vám postupně sdělí několik málo útržků z příběhového pozadí hry Control. Anna Megill, vedoucí narativní složky, vás seznámí s aktuálním literárním hnutím „new weird“ (u nás jsou známí především China Miéville a Ian R. MacLeod), které si dává za cíl vymanit vyprávěné dílo ze zavedeného žánru. V případě Control to znamená mix prvků sci-fi s prvky hororu, z čehož má vzniknout něco úplně nového.

Remedy tentokrát aplikují opačný postup tvorby příběhu. Dříve tvořili postavy a na ně nabalovali svět, nyní se nejprve zaměřili na prostředí, abyste s hlavní hrdinkou Jesse měli co objevovat. Ta se v agentuře (samozřejmě tajné), dostane až na post ředitelky. S pomocí spojenců mezi agenty řeší formou hlavních i vedlejších úkolů rozličné záhady, dešifruje šifry, odhaluje děsivá tajemství ukrytá hluboko ve strukturách agentuy a snaží se rozplést svou temnou minulost.

zdroj: Archiv

Hlavní příběh hry je podle kreativního ředitele Sama Lakea takovým úvodem do jimi vytvořeného světa. To může a nemusí naznačovat další produkty vycházející z Control. Remedy to v minulosti zkoušelo různě – regulérní pokračování v případě Max Payne, datadisk u Alan Wake, a zatím nejodvážnější provázání televizním seriálem s Quantum Break. Třeba se něco zajímavého a snad i funkčního chystá i teď. Control vyjde příští rok na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Nejnovější články