Testujeme Oculus Rift: střílečky
zdroj: tisková zpráva

Testujeme Oculus Rift: střílečky

8. 2. 2014 13:15 | Video | autor: Pavel Dobrovský |

Možná jste právě na tohle čekali. Nasadit Oculus, vběhnout na bojiště, rozhlédnout se jako rys a začít střílet po těch zlých s úzkostným pocitem, že to každou chvíli koupíte, protože jste ve válce... To je představa! Proto je her postavených pro pohled z vlastních očí na Oculus Rift pěkná řádka.

Celé first person šílenství má však nezanedbatelný háček. Narazit 3D engine na Oculus přijde všem vývojářům jako dobrý nápad. Opak je však pravdou. FPS hry tvoří nejproblémovější kategorii, u které se naplno projeví, jak silný máte při dlouhodobém hraní (tedy víc jak 15 minut na jeden zátah) žaludek. Obecné důvody byly popsány v úvodní článku, zde jenom dodáme, že nejhorší kombinací je rozhlížení se hlavou, otáčení myší pro otáčení hlavou (ve hře) a pohyb na šipkách/WASD. Jak to vypadá v praxi se dozvíte v textu a na videu v článku.

Jednou z nejskloňovanějších stříleček pro Oculus je Time Rifters. Z pohledu milovníka Modern Warfare nejde o nic světoborného. Prostě běháte arénou, střílíte po terčích a později kooperujete se svým AI parťákem. Je to relativně zábavné, ale kupříkladu se tu naplno projeví fakt, že střílečka pojatá tradičně pokulhává ve schopnosti možností Oculus Rift využít: ohlížíte se za sebe nebo přímo doprava či doleva. Terče se pohybují před vámi, tudíž není moc velký rozdíl jestli hrajete na plochém monitoru, nebo s Oculusem.

Duke Nukem 3D VR je kvůli omezenému pohybu hlavou doprava a doleva a hranaté grafice hotová tragédie, u ostatních (viz Gravity Rift na videu) se pak prolínají různé přístupy k rozhlížení a zaměřování.

Subjektivně jsou střílečky z pohledu první osoby na Oculus Rift nejméně zábavné hry, protože se snaží napodobit postupy klasických stříleček. Zábava to není zdaleka tak velká jako hraní na klasických monitorech. Proto jsme ani netestovali velké hry typu Dishonored nebo Half-Life, které lze na Oculus Rift vyzkoušet také.

Co jsme vyzkoušeli: Duke Nukem 3D VR, Time Rifters, Zenith, Gravity Rift, Qbeh

Předchozí díly testu Oculus Rift: Úvod k testování Oculus Rift a zážitkové hryProjížďka na horských draháchTestování podivuhodných experimentů

 

zdroj: Archiv

Video můžete sledovat rovněž na našem YouTube kanálu.

Nejnovější články