Thriller Control od tvůrců Maxe Paynea je nádherně divný
zdroj: tisková zpráva

Thriller Control od tvůrců Maxe Paynea je nádherně divný

9. 7. 2019 11:10 | Video | autor: Václav Pecháček |

Při sledování úvodní pasáže Control jsem měl pocit, že toho úplně všichni vědí víc než já. Náhodný uklízeč, tajemný ředitel, hlasy z pyramidy, dokonce i hlavní hrdinka, kterou budu ovládat. A když už jsem si myslel, že začínám chápat, když už jsem se natahoval po mrkvičce porozumění, neviditelná ruka mi ji vyškubla z dosahu další matoucí scénou. Ale nebyl to nepříjemný pocit. Právě naopak – mám na Control větší chuť než dřív.

V záběrech, za které musíme poděkovat webu IGN a jeho videosérii The First Minutes, sledujete pravděpodobně to nejdivnější pracovní interview v historii počítačových her. Jak by taky ne, když tu jde o pozici ředitele toho nejdivnějšího úřadu v celé Americe – Federálního úřadu pro kontrolu (nebo by bylo přesnější použít slovo „ovládání“?).

Moje další postřehy obsahují spoilery – kdo může, ať se napřed podívá na video.

Zvllllláštní. Ale hezky zvláštní. Sice mě příliš nezaujal naprosto obyčejně vypadající bojový systém, ale jak jsme viděli v minulých trailerech, vaše „Služební zbraň“ se postupně rozroste o úctyhodné množství upgradů a hlavní hrdinka se pro změnu naučí spoustu šílených schopností.

A navíc, střílení do divných zombíků tu vůbec není ten hlavní tahák. Tím je atmosféra opuštěného úřadu, který na jednu stranu vypadá tak strašně normálně (venku na autobusové zastávce čekají lidé, procházíte nudnými kancelářemi), na stranu druhou přímo cítíte, jak na vás z obrazovky dýchá tajemství – a nebezpečí. Dýchání se pak promění v ostré štěknutí, když si prakticky před vašima očima ředitel úřadu prožene kulku hlavou.

Strašně se mi zamlouvají hrdinčiny neustálé průpovídky. Chová se, jako bych je měl chápat, ačkoliv vůbec netuším, která bije. Chová se, jako by bylo úplně jasné, proč se dějí všechny ty šílené věci kolem ní. Ano, občas sklouzne do trochu otravného filozofického mlácení prázdné slámy a úplně mě neoslnilo ani klišovité odhalení dávno ztraceného malého brášky, kterého někdo unesl, ale ten základ – ten základ tady je. Remedy mě touhle ukázkou sevřeli v hrsti.

Samozřejmě netvrdím, že se z Control vyklube hra roku. Pořád to může být další Quantum Break, hra plná dobrých nápadů a vysokých produkčních hodnot, z níž se vyklube festival průměrnosti. Ale tajemný dům – „nejstarší dům“ – mi přijde jako lepší příběhové jádro než cestování v čase. Kdo měl v dětství rád knižní sérii Klíče od království, ten pochopí.

Control vyjde na PC, PS4 a Xbox One 27. srpna.

Nejnovější články