Umělá inteligence v Railway Empire je těžko rozeznatelná od skutečných hráčů
zdroj: tisková zpráva

Umělá inteligence v Railway Empire je těžko rozeznatelná od skutečných hráčů

4. 12. 2017 13:21 | Video | autor: Patrik Hajda |

Umělá inteligence je samostatnou disciplínou, s níž se dnes už umí popasovat lecjaká hra. Málokteré se však podaří vyvolat v hráči pocit, že je jeho elektronický protivník vážně chytrý, natož konkurenceschopný. Vlakový tycoon Railway Empire má v této oblasti vysoké ambice, a jak se zdá, daří se mu je plnit.

Předchozí videa ze hry představila spoustu problémů, které budeme jako železniční magnáti řešit od roku 1830 dál. Kromě obrany před bandity a špehy konkurentů si musíme dát pozor i při vlastní výstavbě železnice. Zatáčka nesmí být moc ostrá, aby nezpomalila vlak, a to samé platí i o zbytečných kopcích. Někdy je lepší horu objet za cenu prodloužení trasy, jindy se vyplatí prokopat tunel a být v cíli rychleji. Při tom všem musíte zabránit srážce vlaků chytře rozmístěnými výhybkami.

Se stejnými problémy se potýkají i vaši AI soupeři, jejichž počínání prezentuje nové video. Ale umělá inteligence to má s hledáním optimální cesty přeci jen jednoduší, když si v mžiku lidského oka propočítá desítky možností a vybere tu pravou.

zdroj: Vlastní

Přesto je za zdánlivě snadným úkonem ukryta spousta logiky. AI v prvním kroku najde nejkratší cestu mezi dvěma nádražími a v druhém kroku začne trať ohýbat, dokud nenajde nejlevnější a zároveň nejkratší řešení. Ve výsledku vypadají její výtvory přirozeně.

Koleje lízají úpatí hor, nemají strmá stoupání ani ostré zatáčky, a když je potřeba, přemostí rokli či proděraví kopec. A když přijde na řadu spojování dalších měst, ukáže se pravý ekonomický duch počítače. AI totiž chytře využívá již postavené tratě, které v nejzazší moment rozdvojí a opatří výhybkou.

Vypadá to, že singleplayerové hráče čeká solidní konkurence. Pokud si tedy dobrovolně nenastaví zjednodušené chování… Railway Empire vychází už za necelé dva měsíce, 26. ledna.

Nejnovější články