V Ace Combat 7 vás coby kriminálníka nesnáší i vlastní velitel
zdroj: tisková zpráva

V Ace Combat 7 vás coby kriminálníka nesnáší i vlastní velitel

22. 10. 2018 12:50 | Video | autor: Václav Pecháček |

Arkádové blbnutí s moderními stíhačkami doprovázené poutavým příběhem. To je pro mě série Ace Combat. Se simulací nemá nic společného, ale dává si za cíl být neustále, za všech okolností zábavná. Nejnovější přírůstek, Ace Combat 7: Skies Unknown, je už za dveřmi, takže se pojďte podívat, jak se bude létat s eskadrou trestanců mezi bouřkovými mraky.

Záběry pocházejí z šesté a sedmé mise a ukazují přesně to, co si od série přeju: spoustu explozí, stovky vystřelených raket, akrobatické prolétávání úzkými prostory a neustálé dialogy mezi přátelskými i nepřátelskými piloty. A nově ještě opravdu hodně divoké počasí.

Hromy a blesky, které v sedmé misi divo bijú do vaší stíhačky, jsou schopné vám kompletně vyřadit z provozu celý HUD, což rozhodně není příjemná zkušenost – najednou letíte slepí. U nějakého Spitfiru by to možná nevadilo, ale tady sedíte v supermoderní stíhačce, která svoje počítačová udělátka prostě potřebuje. Když je ztratíte, je čas improvizovat, což tedy člověk hrající demo zvládá dokonale. Chtěl bych být stejně dobrý virtuální pilot jako on.

Šestá mise v poušti

Bouřkové mraky tu navíc nejsou jen od toho, aby vám pořád vypínaly přístroje. Hezky vypadají, dávají bojišti tajemný nádech, můžete se v nich schovávat a překvapit nepřítele, nebo se sami nechat vyvést z míry náhlým kamenným sloupem, co vám zničehonic zastoupí cestu… Oproti vcelku klasické šesté misi, kde v poušti ničíte nepřátelskou základnu, vypadá sedmička vážně inovativně.

Sedmá mise v bouři

A na novinky sází i příběh. Pryč jsou elitní esa létající ve speciálních jednotkách – tentokrát hrajete za vyvrhela. Vaše postava jménem Trigger spáchala vraždu, a pokud to chápu správně, tak dokonce vraždu bývalého prezidenta. Spolu s bandou dalších kriminálníků tvoří skupinu Spare a ve stylu filmu Postradatelní se vydává na akce tak nebezpečné, že v nich velení nechce riskovat běžné vojáky.

Je to pozoruhodná dynamika. V šesté misi je například regulérním armádním silám dovoleno v průběhu mise přistát na letišti a doplnit munici, ovšem vy podobný luxus nemáte a musíte si vystačit se základním vybavením. Když vám dojde? „Prostě létejte kolem a dělejte ze sebe cíl,“ zní rozkaz vašeho velitele, který k vám evidentně nechová nic než despekt a je mu úplně jedno, jestli umřete nebo přežijete.

Pokud mám nějakou výhradu, pak se týká konkrétních dialogů. Ty mi připadají vyloženě dřevěné a očividně přeložené z původní japonštiny. Vážně by si zasloužily pořádně uhladit od nějakého rodilého mluvčího, protože úplně slyšíte, jak některé větné konstrukce nebo idiomy nejdou dabérům přes ústa a znějí prostě… divně.

Nedělám si iluze, že by se zrovna scénář ještě před lednovým vydáním měnil a že by došlo k opětovnému dabování, takže se s tím asi budu muset smířit. Ne že by byl zrovna v tomhle ohledu Ace Combat 4, můj zamilovaný díl, lepší. Vlastně je to možná součást šarmu téhle série, kde se volně mixují věrně zpracované stíhačky a zabijácké megazbraně. Být divný nutně neznamená být špatný.

Nejnovější články