V apokalyptické Days Gone půjde řešit jednotlivé mise spoustou možných způsobů
zdroj: tisková zpráva

V apokalyptické Days Gone půjde řešit jednotlivé mise spoustou možných způsobů

14. 7. 2017 17:29 | Video | autor: Václav Pecháček |

Otevřený svět prolezlý zombíky (nebo v místním podání freakery, chcete-li) a extrémně nesympatickými lidskými přeživšími – to je prostředí, které vás čeká v akční hře Days Gone. V roli motorkáře Deacona se proplížíte, prosekáte a prostřílíte nejrůznějšími nebezpečnými situacemi v divočině, kde vám jde po krku téměř všechno, co se pohne. Tvůrci od začátku slibovali, že svou hromadu problémů budete moci vyřešit dle své vlastní vůle, a že hra si vždycky najde příležitost vás překvapit. O tom rozhodně svědčí nové záběry z hraní. Ty ukazují stejnou misi, jaká byla předvedena v traileru na E3, ale tenhle průchod je zcela diametrálně odlišný.

Pro osvěžení vaší paměti vás odkážu na Adamův článek, v němž rozebírá jednotlivé typy nepřátel včetně různých druhů nezastavitelných zombíckých hord. Původní video z E3 lze shrnout následovně: Deacon se řítí nočním lesem na pomoc kamarádovi, ale přepadne ho smečka vlků, následkem čehož vjede přímo do pasti nachystané místními bandity. Po brutálním souboji se dostane k jejich kempu, kam poštve o kousek dál postávající hladovou hordu, která špinavou práci udělá za něj.

zdroj: Archiv

Alternativní cesta, kterou demonstrovali kreativní ředitel John Garvin a představitel hlavního hrdiny, herec Sam Witwer, snad ani nemohla být odlišnější. Deacon se tentokrát na svou misi vydal během dne v husté sněhové vánici. Tím pádem se kolem žádní vlci nepotulovali, on měl příležitost všimnout si nastražené pasti a přichystal si pro zloduchy krvavé překvapení. A protože během dne jsou zombíci méně aktivní (i když mrazivé počasí je posiluje), protagonista si při útoku na kemp musel pomoci tradičnějšími prostředky než zmanipulovanou armádou lidožroutů.

Deacon se obranou banditů jednoduše prostřílel. Kuší, kalašnikovem, odstřelovačkou, brokovnicí. Samozřejmě to všechno s sebou netahal najednou – Days Gone si přeci jen zakládá především na realistickém ztvárnění apokalypsy. Na osm bouchaček a kapsy nacpané zásobníky můžete zapomenout. Místo toho svou zbraň po vystřílení všech patron jednoduše zahodíte a popadnete ze země jinou, nebo si vypomůžete brutálními údery sekyry či železné trubky.

zdroj: Archiv

Deaconův úkol byl dost ulehčen faktem, že nepřátelé byli opravdu neschopní. Sniperova muška se potácela jak po deseti pivech, jeho kamarádi nabíhali do kulek, aniž by se příliš obtěžovali s krytím… Buď je ještě třeba zapracovat na umělé inteligenci, nebo bylo demo nastaveno na nízkou obtížnost, což je podle mě ta pravděpodobnější možnost. 

Days Gone ve mně novým videem silně nahlodala přesvědčení, že půjde jenom o „další zombie hru“. Dynamické události, na něž musíte reagovat, totální změna výskytu i chování nepřátel v závislosti na počasí i denní době, možnost projít misí, aniž byste nutně sledovali koleje naskriptovaných momentů, to všechno zní jako dobrá zábava. Drobnosti dokreslující příběhové pozadí, například alarm v podobě přikovaného freakera či „masová stěna“ sloužící jako švédský stůl pro hordu, jsou malým bonusem.

Stále ještě nevíme, kdy Days Gone vyjde. To poměrně jasně naznačuje, že letos se drsného motorkáře s kuší nedočkáme. Adam odhaduje cca polovinu příštího roku, ale kdo ví, jak se v Sony nakonec rozhodnou. Jistojistý je každopádně exkluzivní status pro čtvrtý PlayStation – jako bychom snad potřebovali další důvod Deacona srovnávat s hitem The Last of Us.

Nejnovější články