V příběhovém traileru na Middle-Earth: Shadow of War na vás číhá obrněný balrog
zdroj: tisková zpráva

V příběhovém traileru na Middle-Earth: Shadow of War na vás číhá obrněný balrog

9. 6. 2017 17:45 | Video | autor: Václav Pecháček |

Nový příběhový trailer na Middle-Earth: Shadow of War ukazuje, že zápletka chystané open-world rubačky od Monolithu bude zřejmě komplikovanější, než jsem původně očekával. Žádná jednoduchá story o pomstě pomocí nového Prstenu moci! Tedy, ten zde pochopitelně má svou roli, stejně jako zuřivý elfský duch odhodlaný dosáhnout odplaty… ale kromě toho je tu ještě hotová hromada záhadných vedlejších postav. A nadpřirozený svítící skřet. A Odula. A drak zkřížený s entem. A balrog v železném brnění.

Na nějakou velkou věrnost kánonu asi můžete v druhém díle mordorské série definitivně zapomenout. Myslím, že otevřená válka o Minas Ithil, armády duchů v Mordoru, podivná žena, co vypadá jako strom… to všechno dohromady definitivně pohřbívá iluzi podporovanou jedničkou, že tohle všechno by se vlastně mohlo stát, aniž by to přímo odporovalo Tolkienovým textům.

Ty samozřejmě mnohdy odporují samy sobě, což dává autorům fanfikce trochu volnější ruku a možnost výběru toho, co se jim hodí, ale obávám se, že události Shadow of War nejspíš nebudou podpořené ani těmi nejobskurnějšími čmáranicemi z libovolného mistrova bločku.

Zpátky k traileru. Je jisté, že Celebrimbor a Talion se chystají naverbovat skřetí armádu a poctít svou návštěvou Temného pána. Ten ovšem tentokrát nemá k ruce vymyšlené druhořadé padouchy, nýbrž samotnou Devítku Nazgûlů v čele s jejich Černokněžným králem. A možná nepůjde o jediné Talionovy oponenty. Ve videu se mihne i neznámá lidská vražedkyně, která našeho milého hraničáře dost jasně varuje, že podlehne-li moci Prstenu, může se těšit na její nůž mezi lopatkami.

zdroj: tisková zpráva

Jaký vliv na hlavního hrdinu bude mít bezprecedentní moc darovaná Prstenem, to se ukáže. Zdá se, že Talion je, narozdíl od Celebrimbora, otevřený nápadu chránit lidskou posádku proti skřetím hordám, zatímco elfský přízrak by se nejradši na všechny nevinné duše vykašlal a rozpoutal pomstychtivý masakr. Ale i Talion na některých záběrech vypadá hodně zle, ve stylu oblékání nikoli nepodobně samotnému Sauronovi, takže nevím nevím, jestli se Jasný pán dočká happyendu.

A pak se nabízí možná nejpalčivější otázka ze všech. Kdo je černovlasá paní, která Taliona v jednu chvíli mentoruje a v tu druhou má nasazený jeho Prsten, jehož moc následně použije proti němu? Absolutně nemám tušení. Ani jeden malý záblesk inspirace. Je černovlasá a moc hezká… že by reinkarnace samotné Lúthien? Ale to asi ne. Snad jedna z Ainur, nižšího řádu andělských/ďábelských bytostí, kam se řadí i Sauron či balrogové? To už by možná mohlo být blíže pravdě. Střílím od boku, ale jedna věc je jistá – nevěřil bych jí ani nos mezi jejíma zlověstnýma očima.

Fakt, že Shadow of War toho má očividně s Tolkienem společného ještě výrazně míň, než jeho předchůdce, mi vlastně vůbec nevadí. Pokud kolem svého vyprávění autoři vystavějí ještě lepší hratelnost založenou na promakanějším systému Nemesis a ohromných obléhacích bitvách, pak až tak moc nezáleží na tom, nakolik bude výsledný scénář odpovídat Silmarillionu a apendixům k Pánu prstenů. Nechme se překvapit. Posunuté datum vydání bylo místo srpna stanoveno na 10. října, ale ještě předtím dojde k extenzivní ochutnávce díky livestreamu z E3.

Nejnovější články