V Total War: Three Kingdoms by měly vznikat masivní aliance i křehké koalice
zdroj: tisková zpráva

V Total War: Three Kingdoms by měly vznikat masivní aliance i křehké koalice

4. 12. 2018 11:58 | Video | autor: Václav Pecháček |

Aleš v nedávném článku psal, že mu čínský Total War: Three Kingdoms začíná svou diplomacií připomínat Crusader Kings II. To je hodně ambiciózní srovnání, protože nekonečnou síť interpersonálních vztahů asi jen tak žádný mainstreamový Total War replikovat nebude, ale je evidentní, že se vývojáři na diplomacii tentokrát opravdu silně zaměřují. Dokazují to i široké nové možnosti pro vytváření aliancí.

Místo abyste s někým museli podepsat obranný pakt nebo rovnou celou vojenskou alianci, v Three Kingdoms můžete vstoupit do koalice – volnějšího svazku, z něhož můžete podle libosti vystoupit, jakmile přestane sloužit vašim zájmům, nebo ho naopak transformovat ve formální spojenectví, pokud se se svými parťáky víc skamarádíte.

Koalice fungují demokraticky a všechna velká rozhodnutí, například vyhlášení války nebo vyloučení některého z partnerů, si musí členové prostou většinou odhlasovat. Zároveň je ale skvělé, že vám vaši kolegové budou bez cavyků zásobovat armády, které pomašírují přes jejich území. Pokud chcete zaútočit na cíl vzdálený od vašich hranic, koalice je naprostou nutností.

zdroj: Archiv

Jakmile se vaše koalice překlopí do plnohodnotné vojenské aliance, svazky mezi partnery se výrazně zpevní. Můžete sice dál vést soukromé války a netahat do nich svoje spojence, ale pokud se rozhodnete žádat asistenci, neměla by vám být odepřena. A samozřejmostí je kolektivní obrana ve stylu NATO.

Křehké koalice a mocné aliance by se v průběhu hry měly formovat i bez vašeho přičinění, protože umělá inteligence prý chápe jejich hodnotu. Místo postupného požírání menších frakciček, které často tvoří výraznou část kampaně libovolného Total Waru, by tak mělo často docházet ke zničujícím konfliktům obřích zájmových skupin, které obsáhnou celou starověkou Čínu.

Nakonec je potřeba ocenit přehlednost celého diplomatického rozhraní. To mi už na první pohled přijde jako výrazně elegantnější než jiné varianty, které hráči museli překousnout v minulých dílech. 7. března příštího roku si novou diplomacii všichni strategičtí fanoušci budou moct sami vyzkoušet.

Nejnovější články