Ve strategii Starborne bojujete o galaxii proti 4 tisícům dalších hráčů
zdroj: Solid Clouds

Ve strategii Starborne bojujete o galaxii proti 4 tisícům dalších hráčů

4. 4. 2020 12:00 | Video | autor: Šárka Tmějová |

Svou vesmírnou masivně multiplayerovou online realtimovou strategii vyvíjelo studio Solid Clouds skoro devět let. Starborne od bývalých tvůrců EVE Online si teď můžete vyzkoušet v otevřené betě, ale pozor, jednotlivé zápasy budou trochu na delší lokte. Jedno kolo totiž zabírá deset týdnů, během nichž si musíte podmanit hvězdný systém, formovat aliance a jako první vybudovat Dysonovu sféru. Než se nadchnete, hra i z dalšího popisu zní jako trochu modernější OGame v hezčích šatičkách.

Starborne si sice nezahrajete v prohlížeči, musíte si na oficiální web dojít pro samostatného klienta, ale kombinuje v sobě prvky raných MMO a online RTS z minulého století. Zároveň jde o hru, kde se hodně čeká na dokončení staveb, musíte jí věnovat spoustu času a nastavených budíků, a když vynecháte jeden den hraní, už protihráče patrně během desetitýdenního kola nikdy nedoženete.

Na server se zapíšete během startovního týdne, čím dříve, tím lépe, protože galaxie se osidluje od svého středu. A pak už jen závodíte s ostatními více než 4 000 hráči.

Otevřená beta alespoň po vzoru novějších Civilizací přidává do hry více druhů vítězství – vojenské, průmyslové a územní. Právě k tomu poslednímu vás mají motivovat nová místa na mapě o 822 000 hexech se zónami k zabírání a rozšiřování sfér vlivu.

zdroj: Solid Clouds

Začínáte s jednou stanicí a poté sběrem surovin a průzkumem zvětšujete svou flotilu, aby z vás byli vhodní spojenci a mohli jste i se svou aliancí expandovat. Klasičtější příklad konceptu 4X nenajdete.

Na cestě je také doprovodná aplikace pro Android, abyste u Starborne nemuseli tolik sedět u počítače a mohli ho ovládat i na dálku z pohodlí mobilního telefonu.

Starborne stáhnete zdarma na oficiálním webu.

Nejnovější články