Vydávání rozkazů i zběsilé sekání mečem. Takový je nový multiplayerový mód pro Mount & Blade II: Bannerlord
zdroj: tisková zpráva

Vydávání rozkazů i zběsilé sekání mečem. Takový je nový multiplayerový mód pro Mount & Blade II: Bannerlord

23. 8. 2017 11:31 | Video | autor: Václav Pecháček |

Kdy Mount & Blade II: Bannerlord vyjde, to zatím nevíme, protože tvůrci z Taleworlds své hýčkané RPG děťátko nechtějí uspěchat. To je podle mě jedině dobře, i když by nás tedy až do vydání mohli přestat trápit záběry z hraní, z nichž se jednomu sbíhají sliny. Nejnovější, téměř desetiminutové video předvádí, jak bude fungovat jeden z multiplayerových módů, tzv. Captain Mode.

Video sice není komentované (což nevadí – aspoň tak líp vynikne bitevní atmosféra), ale o podobě módu se dá leccos usoudit z pouhého zírání na obrazovku. V boji se utkají dva týmy o pěti hráčích, z nichž každý ovládá svou vlastní přidruženou jednotku bojovníků. Tu si před bojem patřičně upravíte: svým vikinským bojovníkům například přidáte buď lepší sekyry, nebo kopí jako druhou zbraň pro případ, že by se dostali do střetu s nepřátelskou kavalérií.

Až budou všichni členové týmu spokojení se svou miniarmádou (každý ovládá odhadem něco kolem 20 mužů), započne boj. Tvůrci se prý tentokrát soustředili na to, aby šlo rozkazy udělovat snáze a přesněji, a ve videu to rozhodně vypadá, že komandéři si se svými chlapci vědí rady. Rozkazy však samozřejmě nejsou relevantní vždy a všude – když začnete řvát „Utvořte štítovou zeď!“ na ubožáky, kteří jsou právě masakrováni bočním útokem jízdy, nejspíš se na vás podívají jako na blázna a pak budou dál v klidu umírat.

zdroj: Archiv

Pokud si správně interpretuju to, co vidím, pak ani smrt vašeho velitele neznamená konečnou. Prostě se přesunete do hlavy jednoho z vašich zbývajících vojáků. Jen se tam samozřejmě skrývá ten problém, že najednou neobýváte tělo šlechtice zakutého do plátového brnění, ale náhodného, zavšiveného sedláka s lukem.

Samotné bojování vypadá výtečně. Zdá se mi perfektně vybalancované mezi taktickým snažením a absolutním chaosem, který nastane ve chvíli, kdy armády přestanou opatrně manévrovat a vrhnou se na sebe jak vyhladovělí psi. Je až fyzicky nepříjemné sledovat, jak hráč popadne dlouhé kopí a zarazí ho do hrudi cválajícího koně. V ukázce sice nebylo vidět moc krve a mrtvoly měly tendenci po chvíli mizet, ale obojí je něco, co budete pravděpodobně moci snadno upravit v nastavení hry.

No, jen tak dál. Teď ještě aby se v podobně pozitivním světle předvedla i singleplayerová kampaň. Ta má přinést funkční ekonomiku, promakanou diplomacii, více dialogových možností, reaktivní svět, možná dokonce i permanentně umírající NPC... Jedna lákavá novinka za druhou. Jak už jsem psal, o datu vydání zatím nikdo (možná krom vývojářů) nemá ani potuchy, ale zato víme, že hra vyjde zpočátku exkluzivně na PC.

Nejnovější články