Vylepšený Tomb Raider vychází příští týden, napovídá trailer
zdroj: tisková zpráva

Vylepšený Tomb Raider vychází příští týden, napovídá trailer

24. 1. 2014 14:15 | Video | autor: Adam Homola |

Tomb Raider je jednou z her, která se objeví na minulé i současné generaci konzolí. Jen v trochu jiné podobě, než třeba u Assassin’s Creed IV: Black Flag, FIFA 14 nebo Battlefield 4. Vývojáři ze studia Crystal Dynamics nám příští týden naservírují skoro rok starou hru, kterou ale nechali výrazně přežehlit. Dokonce Laře předělali obličej, aby působila víc next genově, než před rokem.

O kvalitách grafiky se můžete přesvědčit v novém traileru na Tomb Raider: Definitive Edition, který vám do hlavy nebude tlouct všechny novoty vylepšené verze - spíš nechá mluvit jen hru samotnou a pochlubí se tím, kolik nová Lara dostala E3 a “Best of” ocenění (spoiler: hodně). I mně se hra líbila a klidně bych si její definitivní verzi zahrál znovu, kdyby v tom nebyl háček - Crystal Dynamics a Square Enix tuhle graficky lepší verzi prodávají za cenu nové hry.

Minimálně v kontextu CD Projekt RED a jejich updatů pro Zaklínače je to trošku divné. Hráči sami ale příští týden dají najevo, jestli se jim tohle líbí a hru si jich koupí dostatečné množství, nebo to bude naopak prodejní propadák. Škraloupem na kráse Tomb Raider: Definitive Edition jsou také zprávy, podle nichž PS4 verze zvládne bez problémů všechnu tu novou nádheru v 60 FPS, ale verze pro Xbox One to nedá. Poběží prý ve 30 - 45 FPS, stabilních 60 buď nezvládne Xbox One, nebo to nedokázali vývojáři nějak vyřešit.

...

Next genový přerod Lary neměli na starosti pánové a dámy z Crystal Dynamics. Na PS4 verzi dělali vývojáři ze studia Nixxes, kteří pomáhali tvůrcům z United Front Games (Sleeping Dogs), kteří zase na oplátku dělali na Xbox One verzi a Nixxes jim kryli záda. Crystal Dynamics na portování jen dohlíželi, ale hlavní práci nechali na obou jmenovaných studiích.

Pokud vám Nixxes nic neříká, vězte, že to nejsou žádní amatéři. Jde o studio specializující se na porty a mají za sebou nového Thiefa, Hitman Absolution, Deus Ex: Human Revolution, Kane and Lynch 2: Dog Days, Lara Croft and the Guardian of Light a spoustu dalších her. Vedle portů občas pomáhají s vývojem jiným studiím a v poslední době se podíleli například na Killzone: Shadow Fall, kde poskytli pomocnou ruku při vývoji UI a jiných systémů.

Je škoda, že se nepovedlo na Xbox One dosáhnout 60 FPS, ale prý se šušká, že nová konzole od Microsoftu na tom není z pohledu vývojářů hardwarově stejně přívětivě, jako PS4... Berme to vak z té lepší stránky - na Xbox One můžete v novém Tomb Raiderovi používat Kinect pro navigaci v menu a pro zbraně, zatímco na PS4 bude jen kontextově blikat světýlko na DualShock 4. Každá platforma má něco, jen PC nemá nic...

Do galerie jsme přidali několik nových obrázků z Definitive Edition, přes které si můžete udělat představu o vzhledu Definitive Edition na konzolích v porovnání s PC verzí původní hry.

Nejnovější články