Vývojáři z Guerrilla Games se v trojici videí ohlíží za vývojem Horizon: Zero Dawn
zdroj: tisková zpráva

Vývojáři z Guerrilla Games se v trojici videí ohlíží za vývojem Horizon: Zero Dawn

5. 2. 2017 10:30 | Video | autor: Adam Homola |

Vydání bez doposud nejambicióznější hry studia Guerrilla Games se blíží, a tak se vývojáři za její pětiletou cestou krátce ohlédli v trojici videí. Nad Horizon: Zero Dawn začali přemýšlet už v roce 2010, a po více jak pětiletém vývoji jsou nyní u konce. Guerrilla Games vás tak provedou vývojem od koridorů Killzone až k horám otevřeného světa v Horizon.

Horizon je samozřejmě hra plná akce a soubojů, s čímž mají vývojáři velké zkušenosti právě ze série Killzone. V jiných částech hry se ale museli učit nové věci. Konkrétně v případě úkolů a příběhu, což pro studio znamenalo najmout nové lidí. Vznikl tak scenáristický tým, zatímco lidé se zkušenostmi s vývojem sandbox her pomáhali zase s otevřeným světem.

Druhou slabou stránkou studia byl engine. Horizon: Zero Dawn běží na technologii Decima, který ovšem není zbrusu nový, vyvinutý jen pro novou hru. Decima, na němž stojí mimochodem i připravovaný Kojimův Death Stranding, vychází z enginu Killzone, což mělo při vývoji své velké výhody i nevýhody.

zdroj: Archiv

Jednou ze silných stránek enginu byla schopnost postupně zbavovat nepřátele různých částí brnění. Například v Killzone jste mohli nepříteli ustřelit helmu nebo ho trefit do kolene a dočkat se adekvátní reakce. To přišlo tvůrcům vhod, vzhledem k tomu, že v Horizon můžete některým nepřátelům z robotického těla odstřelovat kusy brnění.

Na druhou stranu byl starý engine šitý na míru úzkým koridorům, což je pravý opak Horizon: Zero Dawn. Vývojáři mluví ve videích o velkém otevřeném světě a momentech, kdy se můžete rozhlížet desítky kilometrů daleko. A tak museli starý engine naučit novým kouskům, což se jim očividně povedlo, soudě dle videí a obrázků a dojmů z hraní.

zdroj: Archiv

Guerrilla Games také připomněli, že hlavní hrdinka Aloy prošla spoustou úprav, než se všichni shodli na jejím finálním vzhledu, hlasu, postavě, charakteru a dalších aspektech. Tvůrci se hlavně snaží naznačit, že jim šlo primárně o její osobnost ne o vzhled. V kontextu chování Aloy pak prý bylo skoro jedno, jestli bude mít vlasy tmavé nebo zrzavé. Sama o sobě by měla být totiž silnou hrdinkou, se kterou budete chtít velký svět hry prozkoumávat.

Podle tvůrců je teď Aloy tak výrazná a ikonická hrdinka, jak výrazní a ikoničtí byli Helghasti, záporáci v Killzone. Ostatně vzpomenete si dnes na nějakého hlavního hrdinu z Killzone? Spíš vám vytane na mysli černá přilba s rudým hledím Helghastů. Jestli se z Aloy stane nová ikona PlayStationu, uvidíme samozřejmě až po vydání, ale vzhledem ke slabé konkurenci k tomu může mít nakročeno docela dobře. Horizon: Zero Dawn vyjde exkluzivně na PlayStation 4 už 1. března.

zdroj: Archiv

Nejnovější články