World of Warships slibuje dynamické, ale strategické hraní bez ponorek
zdroj: tisková zpráva

World of Warships slibuje dynamické, ale strategické hraní bez ponorek

28. 5. 2014 11:03 | Video | autor: Aleš Smutný |

Hned první video o vývoji námořní multiplayerovky World of Warships od Wargamingu je nezvykle konkrétní (na to, že je první). Tvůrci na záběrech představí několik typů lodí a vysvětlí, jak se od sebe systémově liší. Navíc slibují, že World of Warships nebude o pomalých přestřelkách námořních kolosů, ale o dynamických střetech, během nichž nebudete vědět, zda dřív řešit hloubkové bombardéry, blížící se torpéda nebo dělostřeleckou palbu. Právě tohle řešení bitev a přiřazování priorit by zároveň mělo ve hře tvořit strategickou rovinu, co od hráče vyžaduje (logicky) strategické uvažování.

Velkou ofenzivní a průzkumnou roli ve World of Warships by mělo hrát letectvo. Půjde o hlavní zbraň letadlových lodí a rovněž o prostředek, který vás donutí nesledovat jen obzor na moři, ale i nebesa nad vaším ocelovým korábem.

Líbí se mi, že se vývojáři na videu nevykecávají a na rovinu řeknou „tohle tam nebude, protože to do systému nesedne,“ což se v případě World of Warships týká ponorek. Nicholas Moran jejich absenci komentuje následovně: „Ve hře nebudou ponorky. Nezapadají do hratelnosti. Jsou malé, prakticky neviditelné, disponují devastující palebnou silou, ale když je zachytíte, třeba u hladiny, jsou hned pryč, protože nic nevydrží. Nebyl způsob, jak je do hry implementovat. Neignorujeme skutečnou historii, ale v téhle hře zkrátka nefungují. Ponorky tudíž nebudou.“

zdroj: Archiv

Jde o rozumné řešení, protože je lepší udělat podobný ústupek vůči realitě (tím spíše, že si World of Warships nehraje na realistický simulátor), než mít rozbitou hratelnost kvůli úmyslu být co nejautentičtější. Podobně bychom si mohli stěžovat, že ve World of Tanks chybí element pěchoty.

Koncept World of Warships působí atraktivně, i když zatím nikdo netuší, jak se bude třetí World of... hra od Wargaming hrát. S trochou štěstí se v nejbližší době běloruská firma pochlubí s ukázkami ze hry, abychom mohli posoudit, jak to je se slibovanou dynamikou bitev a zmíněnou nutností strategicky během nich uvažovat.

Nejnovější články