Záběry z hraní Far Cry 5 ukazují útok revolverem, letadlem i aportujícím psem
zdroj: tisková zpráva

Záběry z hraní Far Cry 5 ukazují útok revolverem, letadlem i aportujícím psem

13. 6. 2017 10:17 | Video | autor: Václav Pecháček |

Tisková konference Ubisoftu na E3 2017 odhalila další podrobnosti o Far Cry 5 v podobě nového traileru a záběrů z hraní. Podrobnost č. 1: šéf místního kultu umí moc hezky zpívat. Podrobnost č. 2: jeho následovníci do posledního slova dodržují slogan: „Věř. Modli se. Poslouchej.“, a dobrovolně k němu přidávají ještě „Bezhlavě zabíjej všechno živé.“ Podrobnost č. 3: Proti pečlivě naplánovanému útoku zblízka i zdálky s využitím letadla a ochočeného pejska jim jejich Bůh ani zbraňový arzenál nebude vůbec nic platný.

Na záběrech z hraní je na první pohled nejvíc zarážející absence uživatelského rozhraní. Křížů je tu sice dost, ale ten zaměřovací nikoli, stejně tak chybí ukazatel nábojů a minimapa. Video si zachová svou filmovost až do doby, než protagonista dalekohledem označí nepřátele, kterým se nad hlavami objeví malé ukazatele. Podle mě jde o sympatickou změnu, která sedí k tématu člověka opuštěného v kraji plném šílenství, donuceného spolehnout se sám na sebe.

No dobře, zas tak osamělí zase nejste, což dokazují vaši parťáci. Například sniperka Grace, kterou pošlete na věž, aby vás odtamtud kryla, nebo pes Boomer, ideální průzkumník a trhač hrdel, jenž vám zároveň umí neuvěřitelně roztomile přinést zbraně padlých nepřátel. S takovou podporou je pilot Nick a jeho kulomety i bombami vybavené letadlo skoro až zbytečným luxusem. A to jsem do rovnice pořád ještě nezapočítal dalšího hráče, s nímž můžete kooperovat online.

zdroj: Archiv

Z dvojice videí by se rozhodně dalo vypíchnout ještě pár dalších zajímavostí, například ukázka čistokrevného leteckého souboje nad montanskými poli. A když už jsme u polí, mám pocit, že sklizeň obilí by měla být až druhým nejčastějším způsobem využití zemědělských vozidel. První místo totiž jednoznačně náleží veselému přejíždění náboženských fanatiků. Adekvátní citoslovce pro danou situaci? Krev, střík, krev.

Far Cry 5 na mě z herní ukázky každopádně působí výrazně brutálněji a syrověji než předchozí díly, a to si stejně jako všichni ostatní hráči moc dobře vzpomínám na animaci stahování zvířat z kůže nebo jeden ze šokujících konců Far Cry 3. A za vražedné šílenství rozhodně není zodpovědný jenom hráč – to, co ve videu stoupenci kultu provedli svým ideovým odpůrcům, se nedá popsat jinak než jako bezhlavý masakr.

zdroj: Archiv

Jde o zvláštní konflikt, protože zde na jednu stranu máte popravy nevinných rukojmí zoufale žadonících o život, na stranu druhou cool momenty, při nichž vaši pomocníci utrousí vtipnou hlášku a naperou olovo do nejbližšího zloducha. Samozřejmě lze dosáhnout rovnováhy mezi brutalitou a nadhledem tak, aby celek skvěle fungoval a nesklouzl ani k otevřené parodii, ani k nevkusu – to dokazují třeba filmy Quentina Tarantina a podle mého názoru taky například Wolfenstein: The New Order. Teď jen aby se do oné hranice strefil i Ubisoft.

Spousta zbraní a vozidel, obrovské hřiště plné bláznů, předurčených k expresnímu odeslání do jejich vysněného ráje, k tomu kooperace s umělou inteligencí i kamarádem… I kdyby se snad Far Cry 5 brala příliš vážně (což zjevně nehrozí – vizte Nickův zdvižený palec) nebo naopak sklouzla k až moc stupidní komedii, neumím si představit, že by z toho nevylezla zábavná hra. Všichni příznivci bouchaček a otevřených světů už musí mít 27. únor příštího roku v kalendářích zakroužkovaný pořádně tlustou červenou fixou.

Nejnovější články