Záběry z rané verze adventury Sunset mají nádech "revoluce"
zdroj: Vlastní foto autora

Záběry z rané verze adventury Sunset mají nádech "revoluce"

23. 2. 2015 10:59 | Video | autor: Aleš Smutný |

Jedním z nezávislých projektů, kterému nejvíce držím palce, je příběhová adventura Sunset s netradičním prostředím i herními systémy. Stojí za ním známé nezávislé studio Tale of Tales a cílem tvůrců je přinést do her zase trochu originality. Jestli se jim to podaří, můžeme hádat z následujícího videa, které předvádí záběry z preview verze, které tedy zcela nevypovídají o kvalitách finální verze hry.

Videu chybí lepší uvedení hráče do kontextu hry. Pokud Sunset z dosavadních informací znáte, jste hned v obraze. Pokud ale o Sunset slyšíte a čtete poprvé, budete při sledování videa zmatení a marně se budete sami sebe ptát, o čem ta hra s divnou grafikou má vlastně být. Právě čtenářům z druhé skupiny proto nabízím malé shrnutí a zároveň vysvětlení, proč Sunset považuju za potenciálně zajímavý příspěvek do košatého žánru herních adventur.

Hra se v prvé řadě odehrává v jediném bytě, i když má rozměry regulérního prezidentského apartmá. V roli Angely byt pravidelně uklízíte a je třeba dodat, že Angela je imigrantka, která se ocitla v téhle fiktivní latinskoamerické zemi zrovna ve chvíli, kdy se chystá státní převrat. Pikantní na tom je, že jednou z hlavou odboje proti diktátorskému režimu je právě majitel bytu Gabriel Ortega. S ním se ale nevídáte, protože byt uklidíte, jak už to tak bývá, vždy před jeho návratem domů za úsvitu.

zdroj: Archiv

A tady vstupuje do hry unikátní aspekt Sunset. Angela skrze předměty v bytě, které může přemísťovat a jinak upravovat, s Ortegou komunikuje a postupem času se mezi nimi vytvoří zvláštní vztah. Angela každý den sleduje zpoza klidných oken bytu město, které pomalu pohlcuje revoluce. Jak Ortegu ovlivňujete, tak se má měnit i povaha revoluce, což sledujete podle dění za okny či slyšíte z rádia.

Tale of Tales si dělají legraci, že Sunset je jejich první hra, ve které budou hořet mrakodrapy, létat vrtulníky, stíhačky a uslyšíte zvuk střelby. Jak vám ale naznačí video, tohle všechno bude stylovou kulisou zdánlivě bezpečného prostředí Ortegova bytu. K dojmu z útočiště v podobě bytu hodně přispěje i hudba z pera Austina Wintoryho (The Banner Saga). Sunset vyjde letos, během jara a hru si můžete i předobjednat.

Nejnovější články