Descent (1995)

Descent (1995)

Články

Po 30 letech končí studio Volition, autoři Saints Row a Red Faction

Embracer s nimi v restrukturalizaci nepočítá

Vesmírná střílečka Overload navazuje na legendární Descent a vyjde v květnu

Již za měsíc si osedláte hbitou vesmírnou stíhačku a vyrazíte s ní do stísněných prostor stanic stacionárně visících ve vzduchoprázdnu. Vedle tohoto projektu se sice chystá i Descent: Underground nesoucí správné jméno, ale skutečným nástupcem má být právě Overload, protože za ním stojící studio Revival Productions tvoří tvůrci původního Descentu.

Descent hry mizí z nabídky GOG - Interplay neplatil tvůrcům podíl z prodeje

Situace kolem vlastnictví práv a ochranných známek na staré hry jsou často složité a aktuální případ Descent a Duke Nukem her není první, ani poslední. V uplynulých dnech totiž zmizely první dva díly Descentu z nabídky GOGu. A jestliže se většinou nedozvíme konkrétně, proč k tomu došlo, v tomto případě je tomu naopak. Na fórech GOG se k situaci vyjádřili zakladatelé Parallax Software a tvůrci původního Descentu, podle kterých může za celou situaci Interplay.

Interplay nový Descent od fanoušků odmítá, hra ale stejně vznikne

Descent možná nesedí s Doomem a Wolfensteinem v nejvyšší radě legendárních stříleček, ale teplé místečko v poradním sboru hře určitě patří. Na hru proto s láskou a zaťatou pěstí (protože obtížnost) nevzpomínáme pouze my (viz náš retro gamesplay), ale i další hráči a profesionální či amatérští vývojáři. Jedním z nich je i Němec Max Schulz, který se společně s týmem dalších nadšenců snaží už dva roky zrestaurovat původní Descent s pomocí Unreal 3 enginu do podoby moderní 6doF střílečky pod názvem Sol Contingency. Na konci října chtěl Max vydat hratelnou ukázku, aby se vývoj hry sledující nadšenci měli čím zabavit než dokončí první epizodu, ale situace se „mírně“ zkomplikovala kvůli postoji společnosti Interplay.

Rob Pardo odchází po 17 letech z Blizzardu jako jedna z nejvýraznějších osobností firmy

Jeden veteránů herního průmyslu se rozhodl po 17 letech změnit zaměstnavatele a svoji dlouholetou štaci u Blizzard Entertainment ukončil. Rob Pardo je podle Cliffa Bleszinskiho legenda a podle časopisu TIME byl jednou ze stovky nejvlivnějších osobností roku 2006. Pardo do Blizzardu nastoupil během vývoje StarCraftu, na kterém se podepsal jako jeden z designérů. Jeho designérská kariéra čítá také WarCraft III, World of WarCraft, World of WarCraft: The Burning Crusade a třeba StarCraft II: Wings of Liberty.

Retro GameSplay: masakr v dolech aneb záznam z hraní Descent

Klaustrofobie, totální ztracení v čase a prostoru, strach z nenadálé smrti, naprostá návykovost a totální masakr v multiplayeru. Jde o krátký výčet dojmů, které se některým pamětníkům vybaví, když se řekne Descent. Sci-fi střílečka od Paralaxu a Interplay z roku 1994 přišla ve své době s unikátním pojetím akce, která vyžadovala, aby hráč nelikvidoval nepřátele jen před sebou, za sebou nebo ze strany, nýbrž i nad sebou, pod sebou - prostě ze všech směrů. Možnost pohybu v 360 stupních byla požehnáním, ale zároveň prokletím pro hráče s horší prostorovou orientací. Bohatě to však vynahradila unikátní atmosféra a skvělý design levelů, jak se ostatně přesvědčíte v dalším retro gamesplay videu.