Nintendo je nespokojené s prodeji konzole Wii U i handheldu 3DS
zdroj: tisková zpráva

Nintendo je nespokojené s prodeji konzole Wii U i handheldu 3DS

29. 1. 2014 14:00 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Kdyby Satoru Iwata a Šigeru Mijamoto nepracovali pro Nintendo, nýbrž pro Jakuzu, asi by je dobrovolné snížení platu o 50 a 30 procent nespasilo. Minimálně by přišli oba dva o malíček, Iwata snad o celou ruku. Reakce obou dvou význačných mužů (a celé správní rady, která si rovněž snížila odměny o 20 %) na aktuálně zveřejněné výsledky hospodaření (přímý odkaz na pdf) za období duben – prosinec 2013 indikuje, že Nintendo hledá cestu z dočasné krize ven, ale v ruce k tomu nemá potřebný prostředek. A Wii U ani 2DS se v něj magicky nepromění...

Za zmíněných devět měsíců Nintendo zaznamenalo zisk ve výši 89 milionů dolarů, což je o 30 % méně, než v předchozím období předešlého roku. Číslo vem čert, podstatný je důvod poklesu, který Nintendo v oficiálním lejstru formuluje následovně: „Wii U hardware stále negativně ovlivňuje profitabilitu firmy, zejména kvůli zlevnění konzole v USA a Evropě, ale také kvůli nedostatečnému růstu prodejů her, na nichž mají prodejci vysoké marže...“.

Oficiální zpráva se však nijak pochvalně nevyjadřuje ani na konto prodejů handheldu 3DS (a všech jeho modelů včetně 2DS): „Navzdory náznakům zlepšení, když se 3DS stala nejprodávanější herní platformou kalendářního roku 2013 v USA a došlo k nárůstu prodejů na konci roku, se doposud prodalo pouze 11,65 milionů handheldů a 57,25 milionů her.“ Povšimněte si zejména slova „pouze“, které už jsme v souvislosti s handheldy od Nintenda dlouho v oficiálních materiálech neviděli. Přitom prodeje vybraných titulů, zejména právě pro handheldy, lze označit za skvělé. Stačí se podívat.

Pokémon X & Y se do konce roku 2013 prodalo 11,61 milionů kusů, Animal Crossing: New Leaf 3,53 milionů kusů, Mario & Luigi: Dream Team 2 miliony kusů a Zelda: A Link Between Worlds 2.18 milionů kusů. To je přeci na hry pro hardware, na který se tlačí každý druhý tablet či chytrý telefon, výborné. Možná ano, ale pro Nintendo je to málo.

Nelze se tomu divit, když se i minulý rok prodalo nezanedbatelné množství konzole Wii, jejíž výroba oficiálně skončila. Konkrétně se za duben – prosinec 2013 prodalo 1.07 milionů kusů Wii a 23,27 milionů kusů her pro Wii. Na již oficiálně mrtvou platformu to není špatné, jakkoli jde o zjednodušený pohled, zabarvený mojí vlastní dojmologií. Co jiného si ale mohu dovozovat, když se „aktuální“ konzole Wii U prodalo za uvedených devět měsíců „pouze“ 2,41 milionů kusů. Čili jenom jednou tolik, co se prodalo Wii.

S přihlédnutím k tomu, jaké first-party pecky na Wii U minulý rok vyšly, zatímco na Wii ne, je to šíleně malý rozdíl. Wii U představuje pro Nintendo momentálně velký problém, přestože firma jako celek na tom rozhodně není špatně, naopak. Zdá se však, že Nintendu skončilo šťastné období, kdy se netradiční nápady setkávaly automaticky s úspěchem, což platí o Wii i různých modelech handheldů DS a 3DS. Stačí se podívat na prodeje špatnou karmu modelu 2DS. Za duben prosinec 2013 se prodalo zmíněných 11,65 milionů kusů handheldu 3DS. Z toho však pouze 2,1 milionů prodaných kusů připadá na 2DS, což je na levnou platformu pro masy, která se prodávala společně s Pokémon X & Y, poněkud málo.

Nintendo dopředu počítá s tím, že za celý účetní rok nahlásí ztrátu ve výši 25 miliard jenů. Firmu to neohrozí, rezervy má obrovské, ale o ztrátě sebejistoty a jasné představě o dalším směřování firmy to rozhodně svědčí. Pokud se nestane zázrak a doposud prodaných 15,96 milionů prodaných kusů konzole Wii U se nepodaří brzy magicky zdvojnásobit, tak tu máme Gamecube 2.

A protože jsem od přirození pesimista a pochybovač, neptám se jak dlouho Nintendo navzdory prodělečnosti bude Wii U na trhu držet. Sám sebe se ptám, jak rychle dokáže Nintendo přijít s novou konzolovou platformou, na které by mohla firma dále uplatňovat svou nádherou strategii: „Rozšiřování hráčské populace“.

Nejnovější články