Clandestine

Clandestine

Články

Kam se poděl třetí díl opěvované RPG série Expeditions?

Dánské studio Logic Artists se sídlem v Kodani si udělalo dobré jméno už svou první hrou Expeditions: Conquistador, která vycházela ze studentského projektu a málokdo, včetně vývojářů, by asi čekal, že týmu zajistí zářnou budoucnost nejen na vlastním písečku, ale umožní mu spolupracovat i s jinými zavedenými studii. A nebýt takové spolupráce, dost možná jsme už teď mohli trávit desítky hodin v dalším díle výborné RPG série.

Netradiční špiónská stealth akce Clandestine vyšla na Steamu

Kooperativní stealth akce Clandestine má za sebou zhruba rok v předběžném přístupu na Steamu a včera konečně vyšla verze 1.0. V prvním týdnu po vydání je navíc k mání se slevou 20 %. Vývojáři se chlubí, že Clandestine je prý nefalšovaná špionážní stealth akce se dvěma výraznými postavami. První je mladá a ruská špionka Káťa, druhou pak zkušený americký hacker Martin. Obě postavy jsou hratelné, takže si Clandestine můžete zahrát v kooperaci, ale nebojte se, klidně můžete hrát i v singleplayeru.

Clandestine - dojmy z hraní špiónské stealth akce

Snaha inovovat zaběhnuté principy akčních her skrze asymetrický multiplayer je stále častěji na pořadu dne. Stealth akce Clandestine (Steam homepage) ovšem nabízí variaci, která je k vidění méně. Namísto kompetitivního zápasení mezi dvěma (ne)vyváženými stranami totiž nabízí Clandestine unikátní asymetrickou kooperaci. Konkrétně mezi agentkou Káťou, postupující v third-person pohledu 3D mapou, a vzdáleným hackerem Martinem, který vše sleduje výhradně skrze kamery v 2D menu. Titul od vývojářů Logic Artists, dánského týmu odpovědného za RPG tahovku Expedition: Conquistador, je v rozpracované (early access) verzi dostupný na Steamu, a pokud si libujete v nekompromisním pojetí stealth her, neměl by vám uniknout.

Originální kooperační thriller Clandestine infiltroval Steam

Zprávičku o asymetrickém multiplayeru jsme tu neměli celý jeden den, v podání špionské stealth akce Clandestine je však tichošlápkovský postup kombinovaný s kooperací přece jen zase něčím jiným. Hra v níž se vžijeme do sovětské špiónky Káti, která se snaží zjistit, kdo vraždí východní i západní tajné agenty, se nyní v Early Access verzi proplížila na Steam.

Clandestine přináší ruskou špionku a asynchronní multiplayer

Sklonkem minulého roku se o špionážní akci Clandestine zmínil Petr, a když si jeho text přečtete a porovnáte s powerpointovou prezentací hry na letošním Gamescomu, moc nových informací se nedozvíte. Alespoň na první pohled. Clandestine zůstává nezávislou stealthovou hrou postavenou na asymetrickém multiplayeru. Pro Alexe Mintsioulise z dánského studia Logic Artists to znamená, že půjde o „špiónský ráj.“ 

Špionážní Clandestine propojí v co-opu role hackera a agenta

První informace o kooperativní špionážní akci Clandestine vyvolávají vzpomínky na akční RPG Alpha Protocol od Obsidianu. Kdyby se tvůrcům z Logic Artists podařilo z Clandestine vybrousit podobně nedokonalý klenot, jakým pro mě je Alpha Protocol, neváhal bych jim potřást pravicí.