Znáte kompletní historii série Call of Duty? Pokud ne, film CODumentary vám vše objasní
zdroj: tisková zpráva

Znáte kompletní historii série Call of Duty? Pokud ne, film CODumentary vám vše objasní

9. 8. 2017 14:12 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Všechno to začalo studiem Infinity Ward v roce 2003, kdy vyšlo první Call of Duty z prostředí druhé světové války. Dva roky na to vyšel jeden z nejpamátnějších dílů série, stále ze stáje Infinity Ward a stále z té samé války. O rok později vyšel na dlouhých 11 let poslední díl Call of Duty 3 zabývající se historií, o který se však postaralo studio Treyarch, jež se dodnes střídá s Infinity Ward a poměrně nedávno i se Sledgehammer Games ve vydávání Call of Duty her, vše pod hlavičkou Activision. A protože v tom může být docela zmatek, vznikl filmový dokument pokrývající celou historii jedné z nejslavnějších stříleček vůbec.

Celkem 93 minut snímku má na svědomí Jonathan Beales, který za sebou sice má dle tiskové zprávy 31 let zkušeností ve videoherních médiích, ale roli režiséra a scénáristy si vyzkoušel vůbec poprvé. O distribuci CODumentary, jak se snímek jmenuje, se postará Devolver Digital, které většina z vás bude znát hlavně díky hrám Hotline Miami a Broforce, ale na kontě mají právě i desítky nezávislých filmů.

CODumentary se již 19. září objeví na Steamu a Amazonu, později jsou v plánu i platformy iTunes, Google Play, PlayStation, Xbox, TubiTV, Indie Reign a Indie Rights Vimeo Channel a nezapomíná se dokonce ani na fyzické nosiče DVD a Blue-Ray.

zdroj: Archiv

Hodinu a půl dlouhá stopáž dokumentu celkem nepřekvapivě sleduje obtížné začátky série, kdy se o své místo na trhu musela prát s konkurenčními střílečkami z druhé světové války a její následný přerod v moderní až sci-fi akci s obrovským rozmachem multiplayerového hraní.

Natáčení probíhalo v Severní Americe, Velké Británii (odkud snímek pochází) a dalších částech Evropy, včetně francouzských pláží známých ze Dne D. Příběh Call of Duty je v CODumentary vyprávěn samotnými vývojáři, běžnými i profesionálními hráči a experty z různých odvětví herního průmyslu. Mezi celebritami stojí za zmínku herec Cas Anvar (The Expanse, Olympus…) a youtuberka Justine Ezarik s miliony odběratelů.

1 zdroj: tisková zpráva

„Jednou z největších výzev při tvorbě filmu bylo vměstnat 15 let série do 93 minut,“ říká autor snímku Beales. „Byla to úžasná pětiletá cesta a i když se dokument soustředí na video hry, hlavním prvkem příběhu vždy bude lidský přínos a úsilí.“

CODumentary tedy vychází za měsíc a kousek v anglickém znění s titulky (čeština bohužel chybí) a je dobré zmínit, že tento projekt není nijak spjatý s vydavatelskou společností Activision, tedy není z jejich strany finančně podpořen a dokonce není ani autorizován. Snad kvůli tomu nevzniknou nějaké problémy.

Nejnovější články