FIFA 19 přinese nové vtipné módy a kontroverzní systém zakončování
zdroj: tisková zpráva

FIFA 19 přinese nové vtipné módy a kontroverzní systém zakončování

6. 8. 2018 16:45 | Preview | autor: Václav Pecháček |

V jistých dávných dílech série FIFA existoval vynikající párty mód Salonek, v němž jste mohli vyzvat kamarády k zápasu podle speciálních pravidel, získávat power-upy a do příštího zápasu jim třeba vyloučit hráče. Ten se sice v chystané FIFA 19 asi nevrátí, ale předělaný Výkop by mohl posloužit jako dostatečně chladivý balzám. Co takhle si zahrát zápas, v němž platí jedině góly hlavou, nebo ve kterém vám rozhodčí za každý vstřelený gól udělí červenou kartu?

Spravedlivý trest

Výkop neboli Kick-Off nabídne vícero nových módů, například možnost zahrát si zápas Ligy mistrů nebo libovolného pohárového finále namísto neustálých přáteláků, ale jednoznačně nejpřitažlivější jsou právě bláznivá pravidla módu House Rules, jichž existuje hned několik variant.

Survival Mode zní jako nějaký aprílový žertík ve stylu FIFA Battle Royale, ovšem jde o nesmlouvavou skutečnost. Za každý váš gól bude do šaten poslán jeden náhodný hráč vašeho týmu, takže bude čím dál tím těžší udržet si náskok. Ale pokud budete mít míň než sedm hráčů a donutíte tak rozhodčího zápas odvolat, tak zvítězíte, místo abyste prohráli.

Někomu se bude zamlouvat anarchistický mód No Rules, kde neplatí vůbec žádná fotbalová pravidla včetně faulů a ofsajdů. Jiný zkusí basketu podobný Long Range, kde se góly zpoza vápna počítají za dva. Trochu nudný je First To…, kde zkrátka nastavíte počet gólů nutný k vítězství. Mně se spíš zamlouvají Headers & Volleys, kde můžete dát gól jen ze vzduchu, tedy hlavou nebo volejem.

Šachy na pažitu

Další novinky jsou trochu serióznější a týkají se zápasové taktiky. Nad doprovodným videem se slavnými trenéry, co dělají velká gesta před tabulí plnou náhodně rozmístěných magnetek, by se sice leckdo mohl ušklíbnout, ale samotné herní změny znějí dobře.

V novém ročníku si můžete na ovladač namapovat několik různých taktik a pak je během zápasu jednoduše prostřídat. Proti silnějšímu soupeři například začnete s hluboce zataženou defenzivou a instrukcemi, aby si hráči nabíhali na dlouhé nákopy, ale jakmile dostanete gól či dva, přepnete na útočný mód a budete soupeře presovat až na jeho vlastním vápně, abyste mu zabránili v pohodlné kombinaci.

zdroj: Archiv

QTE?

A je tu ještě jeden přídavek, k němuž jsem maličko skeptický (a podle reakcí na internetu nejsem sám). FIFA 19 zavede systém načasovaného zakončení – když při střele ve správný okamžik ještě jednou zmáčknete patřičné tlačítko, hráč vyšle nechytatelnou bombu do šibenice. Je to v podstatě takový neustále dostupný quick-time event, kterým si můžete pomoct, ale když ho zkazíte, váš pokus bude naopak výrazně horší.

Na jednu stranu chápu, že vyslat geniální pumelici o břevno do sítě by mělo být možné i pro lidi, co v týmu zrovna nemají Ronalda a Messiho. Na tu druhou se bojím, že se hráči hodně rychle naučí mačkat čudlík ve správný moment a taktický fotbal bude rázem pohřben pod záplavou branek, co by ve skutečném světě všechny do jedné soupeřily o gól sezóny.

Záleží na konkrétním zpracování – jak ze strany EA Sports, tak ze strany samotného hráče. Čím obtížnější pozice, čím méně budete mít balon pod kontrolou, tím menší bude okénko, do kterého se musíte trefit. Když tedy půjdete sami na bránu a nejbližší obránce od vás bude dvacet metrů, mělo by být mnohem snazší vyhnat pavoučí rodinku ze spojnice břevna a tyče, než když jste zády k bráně a zkoušíte se trefit halfvolejem.

zdroj: Archiv

A co kariéra?

Z dalších novinek stojí za zmínku mód Division Rivals, který v Ultimate Teamu nahradí Online Seasons. Každý týden znamená novou sezónu, na jejímž konci si užijete zasloužených odměn v podobě balíčků s hráčskými kartičkami.

FIFA 19 zdroj: tisková zpráva

FIFA 19 novinkami nešetří, i když já bych nejvíc ze všeho uvítal zprávy o kompletním překopání a vylepšení singleplayerové kariéry. Bohužel zatím nic nenaznačuje, že bych se měl před vydáním 28. září dočkat.

Nejnovější články