Force Unleashed - dojmy z dema
zdroj: tisková zpráva

Force Unleashed - dojmy z dema

22. 8. 2008 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Včerejší demo nás nechalo vyzkoušet laškování s jakýmikoli volnými předměty na palubě lodi či jak ji efektivně uklidit vysátím všech Stormtrooperů do vesmíru.

Autor: Michal Jonáš
Publikováno: 22.srpna 2008


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Včera vypuštěná demoverze Star Wars: Force Unleashed zobrazuje druhou část hratelné ukázky dovezené na výstavu E3 (tehdejší dojmy), tedy vyslání tajného učedníka Darth Vadera na loď Rogue Shadow za účelem vymýcení všeho živého, na co narazí. Oproti výstavní předváděčce je demo ale mnohem kratší, nicméně alespoň dobře ukazuje možnosti zatím temné strany Síly. Její používání zde hraje první housle, oproti druhořadému máchání se světelným mečem. Ten se skvěle hodí pouze na blízký útok a jen s ním se dokážete krýt proti střelám nepřátel, ovšem při krytu se nemůžete pohnout.

Mnohem zábavnější je Síla samotná, jejíž první vítanou funkci představuje kratinký výstřih z tutoriálu dema. Takové přitahování prakticky jakékoli volné věci na palubě lodi je dobře funkční, protože druhým máchnutím můžete snadno nedobrovolný projektil v okamžení mrštit na nepřátele okolo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Občas se vyplatí neunáhlit se a s předmětem jen tak laškovat, protože šoupáním po protivnících docílíte jejich splašených úskoků před levitujícím objektem, po chvíli už se ale válí po zemi s podraženými končetinami. A kdyby vám to bylo stále málo, lze také rozkošně ohýbat celé železné konstrukce, ovšem bez valného účinku na statiku lodě, nebo si hrát s živými protivníky a posílat je jejich kámošům v ústrety.

 Luxování ve vesmíru
Je chvályhodné, že nové Star Wars nabídnou něco vyžití i hospodyňkám a domácím uklízečům, protože je dovoleno v rámci hry vykonávat drobné domácí práce, tedy konkrétně vysávání. Tentokrát nejde o roztoče v koberci, ale o drobné bílé mršky zvané Stormtroopeři, kteří hodně rádi létají ve vesmírném vakuu, zde suplující klasický pytlík luxu. Stačí totiž vojáčky nalákat k jednomu z velkoplošných oken vesmírné stanice, to pak vystřelením Síly rozbít, načež takto vytvořená díra vycucne vše v okolí a je najednou před vámi krásně uklizeno. Za okamžik se sice automaticky spustí bezpečnostní stěna, ale to už je byteček krásně čistý…

Kromě přitahování objektů učedník umí ještě méně praktické elektrické výboje, ale do začátku taktéž trojici hodně silných komb, jářku jednoduše zapamatovatelných. Vtipně se vždy kombinují výpady světelným mečem s nějakou schopností Síly, takže je k mání světelný útok s následným výronem Silového projektilu, nebo poslední švih okořeněný bleskovými výboji. Efektně vypadá také vyhození meče jako bumerangu s automatickým návratem do ruky. Tradičně si lze protivníka i předměty ve výhledu uzamknout, což ale na nižší obtížnosti není ani nutné.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Života i Síly fůra
Voleb náročnosti bude v plné hře čtvero, přičemž ta nejdrsnější se odemkne zřejmě až po prvním dokončení hry na předešlé stupínky. Z našeho dřívějšího zpravodajství asi víte, že život si doplníte vždy z každého zabitého protivníka. Modrá stupnice Síly se sice poměrně rychle vypatlá za tři, čtyři útoky, ale stejně rychle se zase po chvíli sama dobije, což je schválně takto spěšné pro maximální využívání schopností Síly, na kterých je ostatně hratelnost přímo postavená.

Škoda jen, že mrtvoly i zničené stroje po pár sekundách zcela zmizí, protože jinak grafika vypadá k světu a je slušně detailní, i když sterilní tuneloidní prostředí uniformní kosmické lodě toho tolik vyniknout nenechá. Snad jen rozpohybování hlavní postavy je skoro až moc hbité a nevypadá nijak realisticky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky v galerii

 Obrněnci bez šance
Poslední minuty dema pak vrcholí krátkým soubojem s kráčejícím transportérem AT-ST, který se mi podařilo doslova rozpůlit tak, že se z něj vysypala celá posádka Stormtrooperů jako pytel brambor. Nicméně jsem musel k transportéru nejdříve doskákat, protože na poklep vrhnutými předměty vůbec nereagoval, načež se spustila klasická variace na mačkací minihru ála God of War.

I podle dema tak vypadají nové Star Wars: The Force Unleashed docela nadějně, tedy nesmíte od nich chtít něco více, než pěkně atmosférickou mlátičku po vzoru např. videoherní první epizody, protože hlavní hrdinové se kromě boje do vydání již nic nového nenaučí. Plná verze vyjde v Evropě 19. září.

zdroj: Archiv


GC trailer

Stáhněte si: Demo z Xbox Live / PlayStation Network, Videa, Trailery...

Související články: Dojmy z E3, Novinky...


Michal Jonáš
autorovi je 30 let, pracuje jako IT specialista v právní firmě a herní novinařině se věnuje skoro 10 let v mnoha internetových i tištěných médiích; vede si www.gamesblog.cz; mezi jeho záliby patří modelářství a deskové hry


 
 
Michal Jonáš

Nejnovější články