Na Windows 10 si nezahrajete hry se SecuROM a SafeDisc ochranou
zdroj: tisková zpráva

Na Windows 10 si nezahrajete hry se SecuROM a SafeDisc ochranou

27. 8. 2015 13:41 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Jak minulý týden odhalil překladem rozhovoru server Rock, Paper, Shotgun, Windows 10 rozběhne všechny hry, které fungovaly v sedmičkách - s jednou drobnou výjimkou. K sobě „domů“ nepustí "desítky" hry, které jsou chráněné neblaze proslulými DRM systémy SecuROM a SafeDisc. Důvod je, vzhledem k účelu tohoto otravného protipirátského systému, celkem paradoxní – obě DRM představují významnou hrozbu pro bezpečnost počítače a operačního systému.

V rozhovoru prohlásil výše zmíněné Boris Schneider-Johne z německého Microsoftu a přidal k tomu i vysvětlení. „Uvedené DRM jsou tak moc zanořené v systému, že jsme u Windows 10 prostě museli říct 'pardon, ale tohle nemůžeme dovolit, protože to představuje díru v zabezpečení, kterou mohou využít viry.' Proto existuje několik her z let 2003-2008 se SecuROM, které bez no-CD patche nerozběhnete. Nemůžeme naše uživatele vystavit takovému nebezpečí. Někteří vývojáři už vydali patche, které DRM vypíná, nebo jsou tu stránky jako GOG, kde najdete verze daných her, co fungují.“

Proti téhle logice jde těžko něco namítat, byť těch pár z nás, kteří mají doma na CD titul, postižený těmito otravnými DRM, padá s Windows 10 ona drobná eventualita, že bychom si hru z disku znovu zahráli. Pokud jste kupříkladu počítali, že do mechaniky strčíte BioShock či Mass Effect, buď si neinstalujte Windows 10, nebo najděte náhradní řešení.

Dá se říci, že se tím symbolicky uzavírá éra agresivních DRM řešení, které u některých her prosluly i tak bizarními omezeními, jako je počet legálních instalací. SecuROM a SafeDisc tak ovšem škodí i po odchodu ze scény, která jako DRM normálně používá samotný systém digitální distribuce.

Přesto je to dobrá zpráva pro uživatele i vydavatele. Složité ochrany, které výrazně čachrují se systémem, aniž by fakticky produkt/hru před nelegální distribucí ochránily, jsou už snad věcí z minulosti. Na druhou stranu to ale dobře poukazuje na fakt, že nejenom v herním byznysu není v souvislosti s uchováváním dat nic věčné - nikdy nevíte, kdy nový operační systém „odstřelí“ vaši sbírku CD, DVD, Blu-rayů apod.

Nejnovější články