Skončí JoWood kvůli Gothicu?
zdroj: tisková zpráva

Skončí JoWood kvůli Gothicu?

9. 1. 2011 12:12 | Téma | autor: levis |

JoWooD Entertainment v pátek u vídeňského obchodního soudu oficiálně vstoupila do insolvenčního řízení. Správní rada firmy uznala, že její kroky směřující k restrukturalizaci firmy a vyřešení dluhu nelze ani po 6. lednu považovat za účinné, a od tohoto dne je JoWood oficiálně v insolvenčním řízení. Všichni zástavní věřitelé firmy z posledních čtyř let, kdy firmě vznikal dluh, se mají přihlásit přímo u JoWoodu, aby tak mohli mít na restrukturalizaci přímý vliv.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Management doufá, že během devadesáti dnů se mu podaří vyřešit všechny pohledávky a najít sponzory, díky nimž by firma mohla dál existovat. Je to překvapivé, protože hlavní vlna ekonomické krize už opadla a JoWood navzdory svým umírněným vydavatelským aktivitám nevypadal, že je tak blízko na pokraji krachu. Proč že k téhle situaci vůbec došlo rozebírá náš komentář.

O tom, že tahle rakouská firma se nikdy zrovna nekoupala v penězích, svědčí třeba už pět let staré soudní spory okolo hry na licenci Stargate SG-1, jejíž vývojáři Perception tvrdili, že JoWoodu už tehdy v roce 2005 došly peníze. Nedlouho poté se firma ve zlém rozešla i s vývojáři z Piranha Bytes, kteří pro JoWood vytvořili první tři díly RPG série Gothic a dnes slaví úspěch s vlastní značkou Risen. Podstatou tehdejšího sporu byl fakt, že JoWood kvůli nedostatku financí uspěchal vydání Gothicu 3 a na hlavu Piranha Bytes se pak snesla nesmlouvavá kritika hráčů, kteří byli pcohopitelně nespokojení se zabugovanou verzí hry. Velká část hráčské komunity s odstupem vnímá právě rozchod Piranha Bytes a JoWoodu jako přelomový bod, který rozhodl o mizerné budoucnosti vydavatele.

Největší otazník tedy nyní zůstává nad tím, zda insolvenční řízení JoWoodu potopí vznikající datadisk Arcania: Fall of Setarrif pro čtvrtý díl Gothicu, a jaká ostatně vůbec bude budoucnost téhle značky. Sotva před pár dny totiž nový komunitní manažer JoWoodu na oficiálních fórech prozradil, že firma má se značkou Arcania velké plány a hodlá ji dál rozvíjet namísto toho, aby se držela zavedeného jména Gothic. Na jistot také víme, že JoWood měl letos vydat opožděný datadisk Faith in Destiny pro fantasy strategii Spellforce 2. Jak to všechno dopadne je ale momentálně ve hvězdách. Přáli byste JoWoodu, aby se znovu postavil na nohy?

Nejnovější články