Nádhernou ruskou zimu ve strategii Sudden Strike 4 můžete zažít i s gamepadem v ruce
zdroj: tisková zpráva

Nádhernou ruskou zimu ve strategii Sudden Strike 4 můžete zažít i s gamepadem v ruce

21. 7. 2017 11:15 | Video | autor: Václav Pecháček |

Pod tlakem souběžných marketingových kampaní se mi v hlavě poněkud popletly dvě realtimové strategie z druhé světové války – Blitzkrieg 3 a Sudden Strike 4. Nebyl jsem si úplně jistý, která že to nabízí neuronovou síť, a která si libuje ve skutečných generálech. Teď už je však má mysl čistá a jasná, protože jsem si první jmenovaný titul zahrál kvůli recenzi do Levelu (tady na Games mi z duše hovoří Patrik), zatímco SS4 vyjde až příští měsíc. Do té doby vás jistě budou tvůrci zásobovat pravidelnou dávkou trailerů, a o jednom z nich, zobrazujícím PlayStation 4 verzi, pojednává následující článek.

Video jasně demonstruje variabilitu místního prostředí. Němci se budou rubat se Sověty v palčivém mrazu ruské zimy, západní Spojenci si to s nacisty rozdají pro změnu na plážích Normandie. A mimo limity singleplayerové kampaně určitě dojde i na ahistorická spárování. Všechny frakce dohromady nabízejí více než 100 jednotek, od pěchoty přes tanky až po letecké síly, a výběr vašeho herního stylu bude ještě podtržen zmiňovanými generály, z nichž každý preferuje trošku jiný taktický přístup k bitvě.

zdroj: Archiv

Kdo viděl trailer, ten asi bude souhlasit, že hra vypadá moc hezky. Zvlášť působivá mi přijde noční ledová pláň, na níž se odráží světlo měsíce, ale deštivé severofrancouzské městečko si také zaslouží tiché uznání. Jediným detailem, který na mě rušivě vystupoval, je chování tanků a dalších vozidel. Zjevně totiž mají tendenci shlukovat se do skupinek jako mrznoucí tučňáci, což tedy na pohled nepůsobí zrovna realisticky.

Tahle skutečnost samozřejmě může být velmi snadno zapříčiněna faktem, že záběry pocházejí z verze pro PS4, kde bude asi jednodušší držet jednotky u sebe, než je pomalým kurzorem honit někde po mapě. V pravém dolním rohu videa je k vidění gamepadové rozložení ovládání, které vlastně vypadá docela intuitivně, včetně šikovné možnosti pravou páčkou okamžitě přeskočit k další jednotce (což by mělo zmírnit potřebu onoho honění kurzorem).

Zaráží mě však, že rozkaz k pohybu je označen jako „attack move“, přičemž normální pohyb zdánlivě není jednoduše k dispozici. Jak potom budete posouvat své muže uprostřed přestřelky, pokud jim váš rozkaz (aspoň dle žánrových tradic) říká: „Hýbejte se, dokud nenarazíte na nepřítele“? Hm! No, v Kite Games to nejspíš mají promyšlené, takže o jejich volbách nebudu předčasně pochybovat.

Pokud vás Sudden Strike 4 infikoval chutí na trochu pomalejší, přemýšlivější strategii, v níž záleží na každé ztracené jednotce, dokonce ani nemusíte čekat na 11. srpna, kdy hra vyjde. Pokud si hru na Steamu za 42 euro (se slevou 15 %) předobjednáte, dostanete přístup do betatestu. A to není všechno – předobjednávkou navíc získáte exkluzivní mapu Kursk, digitální soundtrack či artbook, a navíc celou původní trilogii zdarma.

zdroj: Vlastní

Nejnovější články