Válečná akce Sniper Elite 3 se chlubí praskajícími bulvami
zdroj: tisková zpráva

Válečná akce Sniper Elite 3 se chlubí praskajícími bulvami

17. 2. 2014 16:48 | Video | autor: Aleš Smutný |

Když přišel poprvé „killcam“, tedy akční zoom na let kulky protínající tělo, byla to zábavná věc, která v oblasti hratelnosti moc neudělala, ale do hry typu Sniper Elite se celkem hodila. Jenže teď už se chystá Sniper Elite 3 a já mám pocit, že se vývojáři v Rebellion poněkud nechali unést brutálním potenciálem.

Ve vývojářském deníčku se totiž věnují zcela novému rentgenovému „killcamu“, který kromě kostí bude animovat i reakci svalů a cév. Je to stále ta stejná písnička, ale zdá se mi, že Rebellion už kolem ní spřádá mýty. Možná bych si dovolil použít slovo bláboly nebo alespoň bulíky, které s vážnou tváří věší hráčům na nos.

Nejprve uslyšíme, jak to bude mnohem realističtější. Ne, nebude. Bude to jen nechutnější a brutálnější, ale netvrďte mi, že hra bude díky tomu realističtější v tom samém videu, kde simulujete tříštění kosti a rozstříknutí sklivce pomocí zeleniny. Realističtější by byla, kdyby počítala s reálnou ranivou balistikou, simulovala efekt projektilu na organismus reálně a ne tak, že se nakreslí přímka, program vše v její cestě roztříští a do toho začvachtá zvukař v misce s vitamínem C. Takže, dejte do hry tvoření dutiny po zásahu projektilem, deformaci orgánů vlivem přenesené energie, simulaci změny dráhy střely ve vztahu k deformaci a tříštění náboje. Pak to bude realističtější a já zatleskám.

Druhá věc, která mě zarazila, je prohlášení o tom, že to vše dělají, aby si hráč byl vědom, proč byli snipeři obávaní a co dokázal odstřelovačský náboj. Jenže ten, minimálně v 2. světové, dokázal to samé, co náboj jiného vojáka. Vývojáři se tváří, jako kdyby hráč měl v ruce Odstřelovačkou pušku (+3 na zranění, bonus proti nacistům), kouzelnou zbraň, která se radikálně lišila od těch hloupých, slabých pifátek běžné pěchoty. Jenže důvod, proč byli snipeři obávaní leží někde jinde...

Tyhle mé námitky prakticky neznamenají nic pro samotnou hratelnost Sniper Elite 3. Hra bude stále stejná – akce se snad pomalejším tempem a rozmyslem. Ale pořád akce, která bude mít v nadsázce nechutnou či zábavnou vlastnost (byť rozstřelování varlat z dvojky asi jen tak netrumfne), která toho s realismem nemá mnoho společného. A tenhle realismus asi od začátku nikdo nečekal, ne?

...

Nejnovější články