Best of 2015: Nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší závodní hra

11. 1. 2016 18:45 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Letošní rok znamenal pro virtuální závodníky velký svátek. Hned dva slibné tituly, které jsme dlouho v podobných anketách obcházeli obloukem, se dočkaly vydání hotové verze. A hlavu vystrčil i třetí vzadu, který asfalt vyměnil za šotolinu, a nechal vzpomenout na nedostižné etalony svého subžánru. Ani fanoušci mainstreamem obroušených simulací si nemohli stěžovat. O to těžší bylo vybírat vítěze.

DiRT Rally

Parta šikulů v Codemasters už se nemohla koukat na kopec, ze kterého se řítil standardní DiRT, a rozhodla se s využitím early accessu vyvinout odnož pro hardcore fanoušky, co usínají s biografií Richarda Burnse pod polštářem. Skrz několik verzí a víceméně metodou pokus-omyl se povedlo vytvořit hru, která nejen utěšeně rostla, ale hlavně vyslyšela prosby a hrozby většiny fanoušků. Je s ní trochu práce, grafika neodpovídá tříáčkovému standardu, ale její potenciál je obrovský a hraní si s detaily místy až dechberoucí. Kéž by měla každá motoristická disciplína podobného anděla strážného.

Project CARS

Rebelové se našli nejen v Codies, kde upekli DiRT Rally, ale hlavně letos slavnostně zakončili svůj příběh Slightly Mad Studios. Fachmani, co stáli za Need for Speed Shift a Shift 2 Unleashed, získali právem pocit, že macatou závodní hru zvládnou i bez podpory velkého studia a známé frančízy. Potřebovali sice trochu nakopnout několika kampaněmi, ale fanoušci nakonec zjistili, že vsadili na správného koně. Project CARS je nádherná, je až krutě realistická a pedantická, a svou suverenitou možná hned zkraje odradí fanoušky mainstreamových skorosimulací. Kupte si k ní ale volant a prvotní frustrace se rychle změní v závislost.

Assetto Corsa

Když vyvíjíte hru a z okna přitom koukáte na závodní trať, na výsledku se to projeví. Žádná jiná závodní hra letos nepřinesla tak hmatatelný a realistický pocit z řízení virtuálního vozu. Co umíte v reálu, to se vám při hraní bohatě vyplatí. A co neumíte, to se možná naučíte právě v bezpečí herní simulace. Na přenášení zkušeností oběma směry věřím jen v omezené míře, ale Assetto Corsa je rozhodně argumentem, proč utápět v multiplayeru desítky hodin času, protože tady se buď chcete učit, nebo vás to rychle přestane bavit. Hra je nesmlouvavá, otevřená jen hračičkům a trpělivým povahám s pořádným volantem. Singl vlastně neexistuje, obsahu zase tak moc není, ale tady nejde o počet tratí nebo aut, nýbrž o principy a fyzikální zákony. Jejich pochopení zabere chvilku, jejich ovládnutí potrvá roky.

WRC 5

Čekali jste jinou hru s číslovkou? Codies to bohužel letos s Formulí 1 tak pokazili, že přišli o svůj pravidelný slot, naopak tvůrci z Kylotonn, kteří vystřídali borce z Milestone, se s WRC 5 relativně pochlapili a s přechodem na PS4/XB1 zatlačili i na grafiku. WRC 5 chce ostatně letos výrazněji proniknout na pole e-sportů a má oficiální podporu FIA. Pro rekreační hltače šotoliny představuje schůdnou alternativu k DiRT Rally - pokud se spokojíte s aktuálním vozovým parkem této disciplíny, zjednodušeným jízdním modelem a poněkud bezpohlavní kariérou. Přesto je nutné ocenit maličké krůčky směrem kupředu, které série WRC dělá. Tentokrát je tu možná do počtu, ale rozhodně si dovedu představit spokojené zákazníky, co v ní utopí desítky hodin.

 

A nejlepší závodní hrou roku 2015 podle redakce Games.cz se stává...

bestofzavodni zdroj: tisková zpráva

Forza Motorsport 6

Do třetice všeho dobrého? Ale tentokrát to byl opravdu fotofiniš! Assetto Corsa šlapala Forze na paty, ale její tvůrci se do ní neustále vrtají, občas bohužel v duchu "nespravuj, co není rozbité". Forza Motorsport 6 je minimálně stejným skokem jako byl druhý Horizon oproti prvnímu. Zdánlivě nevyčerpatelný obsah, robustní multiplayer kombinovaný s obří kariérou, ale hlavně žádná únava materiálu. Navzdory číslovce mají v Turn 10 nadšení, jako by psali první milostný dopis. S pořádným volantem a velkou televizí je šestá Forza tou nejlepší investicí, kterou můžete udělat. Nemá nejlepší jízdní model, dost možná ani nejhezčí grafiku. Ale vyváženou kombinací všeho, co dělá hru hrou, s přehledem porazí všechny konkurenty vysoko na body. Letos tedy nekončíme knokautem, ale rozhodnutím rozhodčích. Bylo to těsné, což je především dobrá zpráva pro fanoušky závodních her, ať už krotí jakoukoliv platformu.

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články