Kompletní historie Pokémonů, část druhá
zdroj: tisková zpráva

Kompletní historie Pokémonů, část druhá

16. 10. 2019 17:00 | Téma | autor: Michal Souček |

Minule jsme se společně podívali na úplné počátky kapesních příšerek. V bodech jedna až devět jsme si prohlédli první pokémoní hry i kořeny anime a sledovali, kterak se ze zdánlivě naprosto bizarní premisy rodí celosvětový fenomén. Dnes naši pouť ukončíme druhým dílem, který ukáže, že klasická RPG šablona vlastně možná vůbec není ta správná cesta vpřed, protože stačí chytrý mobil s foťákem. Víc už v článku. Pokéballe, leť!

10.         Pokémon X a Y: Zpátky ke klasice, nyní ve 3D

Poté, co byla ohlášena konzole Nintendo 3DS, jsme se dočkali i 3D Pokémonů. Až na to, že většina hry vůbec 3D nebyla, na rozdíl od modelů samotných pokémonů. Pokémon X a Y přinesly nový svěží vánek do pokémoního světa skvěle propracovanou grafikou, nádherným prostředím inspirovaným Francií, úpravami hlavní postavy od barvy očí přes délku vlasů po střih a styl oblečení a v neposlední řadě spoustou skvěle nadesignovaných pokémonů.

Další novinkou jsou také Mega Evoluce – jednoho z vyvolených pokémonů můžete za pomoci speciálního kamene během zápasu vyvinout na ještě silnějšího.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Příběhově jsme se však po BW přesunuli zpět do stereotypního prostředí, kde máme klasického hlavního hrdinu, pětici nezajímavých rivalů, se kterými občas bojuje, a zlý tým, který chce zneužít titulární legendárku.

Objevily se tu i nové věci, například bitvy proti více pokémonům najednou. U nich si autoři skvěle vyhráli třeba s tím, že dali do jedné skupinky čtyři Sevipery a jednoho Zangoose. Tito pokémoni vždy žijí blízko sebe a vždy se nesnáší. Proto ve chvíli, kdy začne bitva, útočí na sebe místo na hráče.

Nesmím zapomenout zdůraznit velice snadný multiplayer, který byl implementován na spodní obrazovce i během běžného hraní, což vedlo k tomu, že jste mohli náhodně potkávat jiné hrající lidi.

Největší nevýhodou celé hry však je obtížnost: Hned po prvním stadionu získáte předmět, díky němuž získávají zkušenosti ze zápasu i nezápasící pokémoni, a porážet ostatní trenéry už je poté v podstatě brnkačka.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Očekávaného remaku se třetí generace dočkala až po vydání X a Y v podobě Omega Ruby a Alpha Sapphire, a přestože hráčům nabízí spoustu skvělých novinek v podobě plížení se za pokémony, létání na Latias po regionu či rozšíření příběhu a změny některých lokalit, došlo také k silnému zjednodušení mapy.

Mapa, která ve třetí generaci plynule přecházela v jinou, je tu natvrdo rozdělena zatemněním obrazovky. Obecně cutscén ve hře výrazně přibylo. A onen předmět na předávání zkušeností pokémonům už zůstal samozřejmostí.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

11.         Pokémon Go: Fenomén, který fanoušci Pokémonů (ne)chtěli

Když se na apríla roku 2014 objevila Google Maps: Pokémon Challenge, která spočívala v tom, že jste si na Google Maps projížděli mapu světa a hledali na ní pokémony, nikdo netušil, co bude následovat. A pak přišlo Pokémon Go.

Pokémon Go na sebe strhlo obrovskou pozornost, ba dokonce takovou, že bylo otištěno v nejčtenějších plátcích a k Pokémonům se nejenže vrátili staří fanoušci, ale hra přilákala i statisíce fanoušků nových.

Jak asi víte, jedná se o hru pro mobilní telefony, kde se stanete členem jednoho ze tří týmů, sbíráte pokémony, získáváte předměty na zajímavých lokalitách a snažíte se porážet ostatní týmy v Gymech, kam pak své pokémony jako strážce ukládáte.

Problém, který s touto hrou tradiční fanoušci měli, je ten, že udělala velký úkrok stranou od ostatních pokémoních her. V podstatě tu nebojujete s ostatními trenéry a pochytané pokémony v soubojích nevyužijete. Dá se říct, že byste místo kapesních příšerek mohli sbírat třeba pohlednice.

I přes úpadek hry po obrovském boomu, když vyšla, má Pokémon Go stále statisíce fanoušků po celém světě. Přibyla druhá, třetí a letos i čtvrtá generace a vývojáři stále do hry vkládají nové prvky jako Buddy Pokémona, který chodí s vámi a po cestě sbírá sladkosti, či možnost přidat si další hráče do seznamu přátel.

Pokémon Go ukázal, že hra nemusí být složitá, aby si ji hráči oblíbili. Že vlastně nemusí být ani dobře hratelná. A jelikož zisky z mikrotransakcí v této hře jsou obrovské, dost možná větší než zisky z prodeje klasických RPG, Pokémon Go udal směr vývoje dalších titulů.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

12.         Pokémon Sun a Moon: Protože hráči by při hraní neměli myslet

Vždy, když vyjde nová pokémoní generace, jsou hráči velmi natěšení. Konečně uvidí nové příšerky, nové postavy, nový region. Při hraní již sedmé generace pokémoních her – Sun a Moon – však toto nadšení dlouho nevydrželo.

Hry přináší spoustu nových pokémonů, souostrovní region Alola inspirovaný Havají, nové Z-moves, silné útoky, které můžete použít jen jednou za zápas… Ale jednou z kontroverzí ihned od začátku je, že v krajině Alola nenajdete stadiony. Namísto nich soutěžíte v jakýchsi výzvách spočívajících v chytání specifického pokémona, focení duchů či odhadování, který pokémon tancoval jinak než ostatní.

Je to zajímavý nápad a byť ne každého zaujal, dá se na něm stavět. Ovšem tato hra přinesla také Rotom Dex. Místo Pokédexu máte nyní pokémona Rotoma, který se nachází na vašem dolním displeji a celou dobu tam spíše otravuje, než že by vás jeho přítomnost těšila.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Ze hry zmizela HMka – útoky, které musíte naučit své svěřence, abyste se prosekali roštím či přepluli moře. Zato máte telefon, kterým si zavoláte pokémony zapůjčené od NPCček. Není nic lepšího než sledovat po x-té, jak nasedáte na Charizarda, abyste přeletěli na jiný ostrov. Zvlášť když Charizarda ve hře normálně ani nemůžete potkat.

Hra pozbývá jakékoliv náročnosti, zato obsahuje obrovské množství cutscén, takže dohrát ji trvá bolestivě dlouho. Krom videí se samozřejmě můžete těšit i na začerněné přechody mezi dvěma místy, což se děje každou chvíli. A po skvělém multiplayeru z předchozí generace je tady hra více hráčů pouze položkou schovanou v menu. Propojení s jiným hráčem přes internet pak funguje velice obtížně a ne vždy se povede.

Za zmínku také stojí, že všechna NPCčka vás buďto dovedou přímo tam, kam je potřeba, nebo vám Rotom na spodní obrazovce ukáže, kam přesně máte jít. A půlmetrový Tauros stojící uprostřed desetimetrové cesty, který se posléze po mapě ostrova posouvá, abyste se zkrátka nemohli dostat dál, mi přijde už hodně laciný.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Jelikož Pokémon SM nemá stadiony, lámali si autoři pokémoního anime hlavy nad tím, o čem seriál udělat. Nakonec dali postavám nový design a Ashe po více než 15 letech konečně poslali do školy. Tudíž Ash, jehož cílem je stát se mistrem pokémonů, má za sebou účasti v nejvyšších kolech největších turnajů, z nichž dva vyhrál, teď usedne do lavice a v podstatě dělá náhodné věci, které rozhodně nevedou k jeho vysněnému cíli. Asi… proč ne?

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

13.         Pokémon Ultra Sun a Ultra Moon: Proč dělat novou hru, když můžu vyrobit DLC za plnou cenu?

Když byla ohlášena nejnovější konzolová hra, Ultra Sun a Ultra Moon, fanoušci si vybavili, jak dobré hry byly Black 2 a White 2 a nových her se již nemohli dočkat. Jenže. USUM nejsou pokračování předchozích her. Hrajete zde opět ten samý příběh, jen s tím rozdílem, že se tu objevilo na prstě ruky spočitatelné množství nových postav a na konci hry cestujete červí dírou. Pořád musíte procházet ty samé cutscény, pořád musíte překousávat přechody mezi obrazovkami. A nedostanete téměř nic nového.

Pokémon USUM znamenal obrovský propad, mimo jiné i v české komunitě. Zatímco na turnaje v předchozích hrách doráželo okolo 15 lidí, na turnajích v USUM jsme byli rádi za 5. Téměř nikdo tyto hry nedohrál, a proč taky, když z nich nic nového nezíská? Tedy, je tu Pikachu Valley, kde se jen tak pro nic za nic válí hromada elektrických myší.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

14.         Pokémoní spin-offy

Spin-offů pokémoních her je celá spousta. Většina z nich má svoje fanoušky a jejich principy jsou často velmi odlišné. Mezi první patří Pokémon Stadium a Pokémon Stadium 2, které vyšly na Nintendo 64. V nich zápasíte s již nachystanými pokémony, čili se ztrácí faktor chození po mapě a trénování. Krom toho v nich jsou zábavné minihry pro až 4 hráče.

Později na tyto hry navázaly Pokémon Colosseum a Pokemon XD na GameCube s rozsáhlejším příběhem a Pokémon Battle Revolution na Wii. Na N64ku rovněž vyšla hra Pokémon Snap!, jejíž hratelnost spočívá ve vytváření fotek pokémonů, a Hey You, Pikachu!, při níž hráč prozkoumává různá místa s Pikachu, se kterým se dorozumívá pomocí mikrofonu.

Na GameCube pak ještě vyšly hry Pokémon Channel, kde se snažíte pomoci profesoru Oakovi zvýšit sledovanost jeho kanálu, a Pokémon Box jakožto rozšíření her Sapphire a Ruby. Jeho nástupce Pokémon Ranch vyšel na Nintendo Wii.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Po vydání kartiček přišla i pokémoní hra, ve které hrajete samotné kartičky na Game Boyi a snažíte se s nimi vyhrát turnaje. Druhá hra s více balíčky pak vyšla pouze v Japonsku. Na Game Boy rovněž vyšly dva pinbally a Pokémon Puzzle Challenge, hra ne nepodobná Tetrisu, jež má kolegu v podobě Puzzle League na N64.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Největšími skupinami pokémoních spin-offů jsou Pokémon Mystery Dungeon na GBA, NDS a 3DS obsahující 7 her s nejlepším příběhem mezi pokémoními hrami, kdy se jako člověk probudíte v pokémoním světě s amnézií a podobou pokémona, a 3 hry Pokémon Ranger na NDS, kde se jako správce dané oblasti snažíte řešit problémy místních občanů, s nimiž vám často pomáhají pokémoni.

Na Nintendo DS poté ještě vyšla hra Pokémon Dash, kde za pomoci čar na dotykové obrazovce závodíte s Pikachu proti dalším pokémonům, Pokémon Conquest, tahová strategie z prostředí starého Japonska, a Learn with Pokémon: Typing Adventure, které se prodávalo s bluetooth klávesnicí a mělo vás naučit psát všemi deseti. Dále pak Pokémon Trozei (Pokemon Link), hra na způsob Candy Crush, a Pokémon Card Game – Asobikata DS, která opět vyšla jen v Japonsku

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

I nástupkyně NDS, konzole Nintendo 3DS, přinesla řadu spin-offů v podobě Pokémon Shuffle, free-to-play nástupce Pokémon Trozei, Pokémon Rumble, free-to-play hry, kde bojujete s figurkami pokémonů (dočkala se různých verzí i na Wii, Wii U či smartphony), Pokémon Picross, free-to-play picross s pokémony, Pokémon Art Academy, které vás má naučit pokémony malovat, Detective Pikachu, který se dočkal i filmového zpracování, a japonské obskurnosti Pokémon Tretta Lab, což je zařízení, které se přiloží ke konzoli a vy pak můžete chodit po obchodech a skenovat místní pokémony.

No a nakonec The Thieves and 1000 Pokémon, jež využívá možnosti potkávání se s ostatními majiteli zapnutých 3DS ve vašem okolí. V tu samou dobu vyšly na Nintendo Wii Poképark a Poképark 2, kde jako pokémon řešíte problémy na vašem pokédětském hřišti.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

A v neposlední řadě existuje i bojovka Pokken, která vyšla na Wii U a Switch, a hry na smartphone Magikarp Jump spolu s očekávanými Pokémon Masters a Pokémon Sleep. Krom toho se postavy z Pokémonů pravidelně objevují v sérii Smash Bros. Na Nintendo Switch pak loni vyšla poslední novinka: Pokémon Let’s Go Pikachu a Let’s Go Eevee propojující hlavní hry s Pokémon Go.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

15.         Pokémon SpaceWorld: Rarita, která po dvaceti letech ukázala, kam se mohli Pokémoni ubírat

Roku 2018 se díky týmu herních archivářů, jejichž členem je i Čech David „Sanky“ Labský, podařilo objevit a prostudovat demoverzi Pokémon Gold nazývanou SpaceWorld. Samotná demoverze obsahuje pouze necelou hodinu hraní, nicméně již v ní byli implementováni všichni pokémoni, které měla skutečná verze obsahovat.

Pokémon Company se však rozhodla s Pokémon Gold počkat a došlo tak před vydáním hry ještě ke spoustě úprav pokémonů včetně odstřižení několika z nich. Na obrázku níže si můžete prohlédnout, jak měli původně vypadat pokémoni druhé generace.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

16.         Pokémoní komunita v České republice

Po dlouhou dobu se hlavní komunita okolo Pokémonů v Česku zdržovala na stránce pikachu.cz, která, byť je stále v provozu, už nenabízí příliš mnoho aktivity a obecně se na ní moc lidí nezdržuje. Část aktivní komunity vymizela, další část se přesunula na stránku pjz.cz (Pokémon Je Zde) a v komorním počtu funguje doteď.

Co se profesionálních hráčů týče, Pokémon – CZ & SK je skupina na Facebooku, kam chodí naši reprezentanti v karetních hrách i ostatní fanoušci Pokémonů. Pokémon pre Nintendo 3DS Switch SK/CZ zase nabízí zázemí hráčům na konzolích. V neposlední řadě se profesionální hráčská komunita schází pod organizací člověka jménem John Beak na discordovém serveru. Pokud máte zájem, napište mu, rádi vás tam uvidí!

Co se našich úspěchů týče, Martin Janouš (a.k.a. Onix) pravidelně bývá v karetní hře mezi nejlepšími na světě a David Koutesh (a.k.a. HamstermaniaVGC) je členem světové elity v konzolové hře, takzvané Video Game Championship, zkráceně VGC.

17.         Pokémon Sword a Shield: Co nás čeká v budoucnu?

Nedávno byly ohlášeny nové přírůstky do série: Mají se jimi stát hry Sword a Shield, které se tak stanou již osmou generací Pokémonů. Prostředí hry, jež vyjde na Nintendo Switch, nápadně připomíná Velkou Británii. Můžeme se těšit na spoustu nových pokémonů a jistě i pěkných lokací.

Ještě než hra vyšla, rozpoutaly se vášnivé debaty ohledně animací. V únicích ze hry jsme toho sice moc neviděli, ale z toho, co ano, už víme, že animace útoku Tail Whip je stejná jako v předchozí generaci a že jedna z nových postav má úplně stejné animace jako rival z předchozí generace.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Pokémoní generace se zpravidla lišily tím, že se zde objevila nová grafika, avšak poté, co ty samé 3D modely používá XY, Go i SM se bojím, že se s nimi setkáme i v této hře. Pokémoni se v podstatě zasekli a zatímco bylo velice fascinující porovnávat sprity v předchozích generacích, tentokrát se obávám, že pokud se něco jakkoliv změní, bude to za hodně dlouho.

Už teď z trailerů víme o nových zápasových mechanikách a o obřích pokémonech. Co to přinese do prožitku z hraní, si netroufám říct. Sám upřímně doufám v míň cutscén, o něco obtížnější hratelnost a ideálně i zajímavý příběh.

No a pokud to nevyjde, vždycky se můžu vrátit do slavných let minulých a zahrát si některou z dávných her. Doufám, že díky tomuto článku jste si na stará dobrá léta taky vzpomněli – nebo, pokud jste nováčci, teď aspoň víte, kam stojí za to zamířit.

Historie Pokémonů 2 zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články